Belg Abdi wint marathon Rotterdam in fenomenaal Europees record

Na 2,5 jaar wachten is de marathon van Rotterdam zondag eindelijk weer afgewerkt. Voor vele duizenden enthousiaste fans werd een geweldige wedstrijd afgewerkt, waarmee Rotterdam flink stijgt op de ranglijst van snelste marathons ter wereld.

Na een kilometer of 25, inmiddels zat men twintig tellen onder het parcoursrecord, waren de tempomakers al weg en leek vooral Marius Kipserem het tempo op te voeren. Bashir Abdi wist de schade aardig te beperken en na een dikke dertig kilometer wist de Belg, winnaar van olympisch brons, zich zelfs in rap tempo weer naar de leider toe te lopen.

Dawit Wolde kwam er ook weer bij en zo hadden we weer een leidend drietal in de race, met minder dan tien kilometer te gaan. Een paar kilometer later raakte Wolde weer achterop, terwijl Abdi langzaam wat afstand begon te nemen van Kipserem, die had kilometerslang erg zwaar leek te hebben.

Abdi bleef geweldig doorlopen, na veertig kilometer zat hij bijna driekwart minuut onder Kipserem's uit 2019 stammende parcoursrecord van 2:04.11 uur. De Belg trok nog eens alles eruit en finishte op de Coolsingel in 2:03.35 uur, de twintigste tijd ooit gelopen, een dik Europees record en een tijd waarmee Rotterdam naar plek zes gaat op de mondiale ranglijst wat betreft (legale) parcoursrecords. Kipserem werd tweede, Wolde finishte als derde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Keniaanse Stella Barsosio, die een kilometer of veertig tussen de gangmakers liep en finishte in 2:22.08 uur.