Skiester Shiffrin opent World Cup-seizoen met zege na spannende strijd

In het Oostenrijkse Sölden is eindelijk het nieuwe World Cup-seizoen in het alpineskiën van start gegaan. Dat gebeurde, zoals gebruikelijk, met een reuzenslalom, waarop zaterdag de dames in actie kwamen. Zondag is het de beurt aan de heren op de Rettenbachgletsjer.

De eerste run van het seizoen was voor de neutrale kijker gelijk veelbelovend: de Zwitserse veterane Lara Gut-Behrami noteerde de snelste tijd, haar Amerikaanse concurrente Mikaela Shiffrin gaf slechts twee honderdsten van een seconde toe.

De strijd om plek drie werd aangevoerd door de Oostenrijkse skiesters Stephanie Brunner (+0,54) en Katharina Liensberger (+0,63), terwijl ook de verrassende Canadese Valerie Grenier (+0,74), Petra Vlhova uit Slowakije (+0,81) en jongelingen Alice Robinson uit Nieuw-Zeeland (+0,90) en Meta Hrovat uit Slowakije (+0,98) binnen een seconde bleven.

Met Hrovat in aantocht was de leiding in handen van de Noorse Maria Therese Tviberg, veertiende na één run en net te snel voor de Sloveense. Robinson leverde met de nodige fouten vijf plekken in, Vlhova dook 0,15 seconden onder Tviberg's tijd door en Grenier raakte drie plekken kwijt - alsnog een topprestatie van de Canadese.

Liensberger kwam negen honderdsten tekort om Vlhova van de eerste plek te stoten, Brunner verloor bovenin veel snelheid en zakte maar liefst veertien posities. Shiffrin maakte grote indruk en vergrootte haar voorsprong op Vlhova naar 1,30 seconden, waardoor de druk vol op Gut-Behrami stond. De Zwitserse maakte het razendspannend, maar haalde het nét niet: tweede op 0,14 seconden, achter Shiffrin en voor Vlhova.