Alec Baldwin schiet cameravrouw dood met rekwisietwapen tijdens opname 'Rust'

Het is nog onduidelijk hoe het fatale incident met een namaakwapen heeft kunnen gebeuren op de set van de western "Rust" met Alec Baldwin. De zaak doet denken aan het lot van de overleden acteur Brandon Lee. Maar een Duitse wapenexpert heeft een andere theorie.

De dood van een cameravrouw tijdens een filmopname met de Amerikaanse ster Alec Baldwin roept vragen op. Baldwin had tijdens de opnamen van de western "Rust" in Santa Fe in de staat New Mexico met een nepwapen geschoten, waarbij hij twee mensen had geraakt. De 42-jarige cameravrouw Halyna Hutchins raakte hierdoor dodelijk gewond en regisseur Joel Souza werd neergeschoten en gewond naar het ziekenhuis gebracht. Details over de omstandigheden zijn nog niet bekend gemaakt. Maar de hele zaak roept herinneringen op aan een vergelijkbare zaak in het begin van de jaren negentig.

In 1993 overleed acteur Brandon Lee, zoon van vechtsportlegende Bruce Lee, tijdens de opnames van de film "The Crow". Toen was het een schot met een losse flodder dat leidde tot de dood van de 28-jarige acteur. Tijdens een scène schoot een andere acteur Lee neer met een .44 kaliber pistool van op een afstand van ongeveer vijf meter. Het pistool was geladen met losse flodders. Desondanks werd Lee in zijn maag geraakt door een kogel die in zijn ruggengraat bleef steken. Hij stierf uren later in het ziekenhuis aan inwendige verwondingen, bloedverlies en hartfalen.

De mysterieuze dood van de acteur leidde tot speculaties over de vraag of er opzettelijk met het pistool was geknoeid. Maar onderzoek kon later het mysterie ophelderen, zoals de "New York Times" toendertijd meldde: Weken eerder was hetzelfde pistool geladen met speciale dummy-patronen voor een andere scène, die  in close-up opnames de indruk moesten wekken van echte munitie. Deze dummy-patronen hebben een kogel, maar om veiligheidsredenen wordt eerst het kruit en de ontsteker (die het kruit doet ontploffen) uit de huls verwijderd en  onschadelijk gemaakt.

Fout met dummy cartridge
Volgens het dossier zijn er op de set van "The Crow" echter geen dummypatronen gebruikt die door crewleden waren gemaakt. Blijkbaar is er een fout gemaakt: een van de ontstekers werkte nog. Wanneer zo'n dummy wordt afgeschoten, explodeert het in lichte mate - maar de zwakke explosie was blijkbaar genoeg om de kogel van de dummypatroon in de loop van het pistool te duwen, waar het bleef steken. Toen hetzelfde pistool weken later met een losse flodder werd afgevuurd tijdens de noodlottige filmscène met Lee, schoot de vastzittende kogel eruit en verwondde de acteur dodelijk. De aanklager zag later af van de aanklacht. Lee's dood wordt beschouwd als een ongeluk.

Nog zo'n incident: in 1984 schoot acteur Jon-Erik Hexum zichzelf per ongeluk door het hoofd toen hij Russische Roulette speelde in een scène. Hij stierf ook als gevolg daarvan.

In de huidige zaak zegt de politie nog steeds te onderzoeken hoe het fatale incident op de set van de western "Rust" heeft kunnen gebeuren. Tot nu toe zijn er geen strafrechtelijke aanklachten ingediend. Onderzoekers zijn ook ooggetuigen aan het ondervragen, zei het bureau van de sheriff. Ze onderzoeken ook het pistool en hoe de kogel is afgevuurd.

Is het ventiel een kogel geworden?
Freelance journalist en wapenexpert Lars Winkelsdorf beschreef zijn eigen theorie over het incident in een bericht op Twitter. Volgens deze theorie worden bij filmopnamen omgebouwde echte wapens gebruikt, met in de lopen gesneden schroefdraad, waarin "een soort mondstuk of ventiel wordt geschroefd". Dit is nodig omdat pistolen, machinepistolen of aanvalsgeweren anders niet de nodige gasdruk zouden hebben om de zelflaadfunctie van het wapen in werking te stellen. Maar ook in revolvers - het veronderstelde type wapen in een western als "Rust" - worden dergelijke nozzles gebruikt om het schot duidelijker in beeld te krijgen voor de camera's.

Vanuit zijn standpunt, schrijft Winkelsdorf op Twitter, is er veel dat erop wijst dat in het huidige geval het ventiel "zichzelf losmaakte en een projectiel werd" als gevolg van fouten bij de ombouw van het filmwapen. De baan van zo'n projectiel is onvoorspelbaar. De straalpijp kan versplinteren en uit de loop worden gekatapulteerd onder een hoek van 45 graden of meer. Het risico op ongelukken met filmpistolen moet niet worden onderschat, waarschuwt de wapenexpert. Niet alleen in de VS, maar ook in Europa worden dergelijke filmwapens gebruikt - hijzelf heeft ze ook gebruikt in Duitse producties, onder meer in een "Tatort".