Lavreysen verdedigt wereldtitel keirin met overmacht, zilver Hoogland

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Roubaix hebben de Nederlandse sprintmannen zich weer van hun beste kant laten zien. Na het goud op de teamsprint was er ook succes op de keirin: een heus één-tweetje.

Keirin mannen
In de finale was het Jeffrey Hoogland die als eerste het tempo opvoerde, maar regerend kampioen Harrie Lavreysen pareerde en ging ontzettend vroeg aan. Hij nam de koppositie in handen met Hoogland in zijn wiel, maar niemand kon de machtige Lavreysen passeren: goud, vlak voor Hoogland en met brons voor de Rus Mikhail Iakovlev.

Scratch mannen
Met het einde van de vijftien kilometer lange koers in zich trok Gavin Hoover ten strijde, maar de Amerikaan werd gepakt door het peloton waarin de sprint was ingezet. Donavan Grondin uit Frankrijk had de leiding, de Nederlander Roy Eefting zat heel ver van achteren. Toch kwam hij nog zeer indrukwekkend naar voren, maar het was te laat: Grondin pakte van kop af aan het goud, voor de jonge Belg Tuur Dens en de Brit Rhys Britton, terwijl Eefting vanuit onmogelijke positie nét tekort kwam voor een medaille.

Sprint vrouwen
Voor Europees kampioene Shanne Braspennincx zat een medaille er in Roubaix niet in. In de achtste finales rekende ze af met de Japanse Riyu Ohta, maar in de kwartfinales was de Duitse Emma Hinze tot twee keer toe simpelweg de betere.

Ploegenachtervolging mannen
Het werd een zinderende strijd om goud tussen het Italië van Filippo Ganna en het Frankrijk van Benjamin Thomas. Lange tijd ging het volledig gelijk op, maar Thomas, Thomas Boudat, Thomas Denis en Valentin Tabellion vielen in de slotfase volledig uit elkaar. Ganna, Liam Bertazzo, Simone Consonni en Jonathan Milan hielden stand en wonnen het goud in 3:47,192 minuten, tegen de 3:49,168 van Frankrijk. Het Britse kwartet won een eveneens fraaie strijd tegen de Denen, dus het brons ging naar Ethan Hayter, Ethan Vernon, Charlie Tanfield en Oliver Wood.

Ploegenachtervolging vrouwen
De finale bij de vrouwen was wat minder spannend, hoewel Elisa Balsamo, Martina Alzini, Chiara Consonni en Martina Fidanza namens Italië nog wel even mee konden met het Duitse geweld. Op Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Mieke Kröger en Laura Süssemilch stond echter geen maat: de olympisch kampioenen wonnen in 4:08,752 minuten, voor de 4:13,690 van Italië - het brons ging in 4:17,359 naar de Britse dames, die Canada versloegen.

Afvalkoers vrouwen
Een mooie race met een spannend einde, nadat de Russische Mariia Novolodskaia afviel waren de medailleklanten bekend. De Amerikaanse Jennifer Valente zat helemaal stuk en moest genoegen nemen met brons, de Italiaanse Letizia Paternoster was Lotte Kopecky uit België vervolgens de baas in het duel om goud.