SyriŽ: 24 mensen geŽxecuteerd voor het starten van bosbranden in 2020

IHet Syrische regime heeft 24 mensen geëxecuteerd die beschuldigd worden van het veroorzaken van criminele bosbranden die het land in de late zomer van 2020 verwoestten, zei het ministerie van Justitie op donderdag (21 oktober). De 24 "criminelen" zijn woensdag geëxecuteerd, zei het ministerie in een verklaring op zijn Facebook-pagina, zonder hun identiteit of locatie te specificeren, laat staan de methode van executie. 

Ze worden beschuldigd van “het plegen van terroristische daden” door branden te stichten met ontvlambare materialen die “doden veroorzaakten en de staatsinfrastructuur en openbare eigendommen vernietigden , ” aldus het ministerie. Nog eens 20 mensen, onder wie vijf minderjarigen, werden veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 10 jaar tot levenslang.

Veroordeeld
Volgens de verklaring hebben de veroordeelden "bekend dat ze bijeenkomsten hebben gehouden om de branden te organiseren ". Deze branden hadden de provincies Latakia en Tartous, aan de Middellandse Zeekust, en die van Homs in het midden van het land verwoest. In september en oktober 2020 waren er in deze regio's bijna 187 bosbranden die volgens officiële media 280 plaatsen hadden getroffen en ten minste drie doden en tientallen gewonden hadden achtergelaten. De branden hadden volgens Sana zo'n 13.000 hectare landbouwgrond en 11.000 hectare bos verwoest, aangezien ze meer dan 370 huizen hadden beschadigd.

Branden
In Syrië, net als in andere buurlanden, komen branden terug tijdens periodes van intense hitte, vooral aan het einde van de zomer. Maar de autoriteiten verdenken de bewoners er soms van om het uit te lokken, met name om voor de winter hout in te slaan ( wat door de btrand is ontdaan van dunne takjes en bladeren).