FOK! Wat een weer: heftige buien!

herfstbanner

Bonjour!  

Dat was mij het dagje wel mensen. Dat er dynamiek in de atmosfeer zit is wel duidelijk en we zijn daar ook nog niet meteen van verlost. De dag begon met bewolking en een beetje regen, maar uiteindelijk begon de atmosfeer te ontploffen. In eerste instantie leek er weinig aan de hand te zijn, maar opeens ging het heel hard.

De buien ontwikkelden zich in diverse lijnen, terwijl grotere complexen zich op de Noordzee bevonden. En het ging tekeer hoor! Diverse plaatsen kwamen in zeer korte tijd met 10 tot 20 mm op de proppen. Op diverse plaatsen nog een stuk meer, maar de cijfers daarvan moeten nog binnen komen. Best opvallend, want de treksnelheid was echt enorm. Dan hebben we het over 100 km/u. Ook de onweersactiviteit mocht er zeker wezen. Voor de tweede helft van oktober was dat erg intensief. Ook de wind was zeer nadrukkelijk aanwezig met tot in Twente aan toe bijna windkracht 6. IJmuiden schopte het tot windkracht 8. 

Hoe was het hier? Het leek een enorm drama te gaan worden. Ik dacht dat ik precies tussen de buien in het noordwesten en de buien in het zuidwesten zou komen te zitten. Echter, ik kreeg net een staartje mee van een zich ontwikkelende lijn net ten zuiden van mij. Ik mag echt van een gigantisch geluk spreken, want de opklaringen zaten letterlijk op een paar honderd meter afstand. Haarlem-West is zeker weten droog gebleven. En niet alleen daar, ook iets ten noorden van mij in Bloemendaal was er helemaal niets aan de hand. Uiteindelijk kon ik toch nog 6,5 mm aftappen. Onweer was echter alweer uit den boze hier. 

De buienmolen moet zich nu geleidelijk gaan verplaatsen naar het binnenland, en ook de activiteit zal er de komende uren langzaam uit moeten gaan. Het was dus een dynamisch dagje.

We zijn er nog niet. Een volgend actief systeem ligt alweer voor ons klaar. De komende uren zal het dan tijdelijk droog moeten worden met enkele mooie opklaringen. Daarna neemt de bewolking vrij snel toe en vanuit het zuiden zal de neerslag niet snel op zich laten wachten.

In de nacht regent het vrij langdurig en ook behoorlijk intensief. De hoeveelheden kunnen fors oplopen. In de westelijke provincies is 25 tot 35 mm zeker wel mogelijk, maar het zou mij ook niet verbazen als we daar op sommige plaatsen nog boven komen. 

Uiteindelijk zal de toch al stevige wind nog verder gaan aanwakkeren. Langs de kust is kracht 8 mogelijk, maar niet alleen daar, het ziet er naar uit dat er zich ook een windveld over het zuiden gaat ontwikkelen. Windstoten tot 100 km/u zijn daar en ook langs de kust zeker wel mogelijk. In de heuvels van Limburg mogelijk nog wat sterker tot 115 km/u. Dit kan dus tot schade leiden.

In de ochtend trekt de meeste regen dan naar Duitsland toe weg, echter de wind blijft de hele dag de hoofdrol spelen. Deze draait uiteindelijk van zuidwest naar noordwest, en daarmee zal aanmerkelijk koelere lucht aangevoerd worden. Met een beetje mazzel halen we net de 12 graden. Dit is dus reden om een dikke trui en/of een jas aan te doen. 

Verder komen er ook buien voor. Onweer en hagel is daarbij mogelijk. De voorkeur voor de buien ligt echter wel in het noorden van het land. In het zuiden zal het ook zeker niet droog blijven, maar zijn de buien minder actief en talrijk. De zon laat zich ook af en toe zien. In de loop van de middag nemen de buien en wind iets af en komt er ook elders wat meer ruimte voor de zon. 

Genoeg te beleven dus!

Au revoir!  


Onweersbui bij Username (Foto: _UserName_)
Een tijdje geleden trok deze pittige onweersbui over Winterswijk bij collega: _UserName_ (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.