Proces doodgeschoten jogger begint in VS; 'jacht op zwarte' of zelfverdediging?

In 2020 achtervolgden drie mannen Ahmaud Arbery, een zwarte man, terwijl hij aan het joggen was, en schoten hem neer. Ze zouden gedacht hebben dat hij een inbreker was - maar daar zijn twijfels over. Het proces tegen de verdachten begint vandaag in de Verenigde Staten.

Het is 23 februari 2020, een zonnige middag in het stadje Brunswick in de zuidelijke staat Georgia, wanneer de alarmcentrale van de politie een oproep ontvangt. In de uitzending is een verontruste inwoner te horen, Greg McMichael. "Er rent een zwarte man door de straat," schreeuwt de 64-jarige. Hij weet echter niet precies waar ze zich bevinden, zegt McMichael, en dan eindigt de opname abrupt.

De grijsharige, gedrongen man heeft gebeld vanuit zijn pick-up truck. Zijn zoon Travis zit naast hem. De twee zijn achter de rennende man, een jogger, aangegaan: het is Ahmaud Arbery.

Wat er daarna gebeurt, blijkt uit de gsm-video van een buurman die de twee in zijn auto volgde. Arbery lijkt te willen joggen langs de pick-up. Er gaat een schot af. Arbery is te zien worstelen met een man, de zoon van de beller, die een geweer op hem gericht houdt. Een tweede schot wordt afgevuurd, een derde. Arbery stort in.

Een reconstructie door de New York Times van de laatste 12 minuten van Arbery laat zien dat 'de gebeurtenis' al veel eerder aanvangt waardoor een completer beeld ontstaat, dat echter nog meer vragen oproept. Ook het rondkijken van Arbery in een nog in aanbouw zijnd pand staat op beeld.

De reconstructie begint op 1.10.

Politie verzuimt naar gewonde Arbery te gaan
Kort na de schietpartij verschijnt de politie. Maar zij ontfermen zich niet over de zwaargewonde Arbery, maar over de McMichaels, zoals de beelden van een helmcamera van de hulpdiensten laten zien. Arbery leeft nog steeds, hij ademt en beweegt. Maar het duurt enkele minuten voordat iemand zich over hem ontfermt. Arbery sterft.

Dit alles wordt pas meer dan twee maanden na het misdrijf in detail bekend, nadat de genoemde video's openbaar zijn geworden en tot landelijke protesten hebben geleid. Pas nu worden de McMichaels gearresteerd, evenals hun buurman William Bryan, die de misdaad filmde. Ze worden beschuldigd van moord.

Waarom duurde het zo lang? John Perry, een zwarte pastoor in Brunswick, heeft een vermoeden, zo vertelt hij aan NPR radio: "Ik noem het bevoorrechte relaties. Sommige mensen komen in machtsposities en bouwen daar relaties op die hen beschermen op een bepaalde manier." Perry zinspeelt op het feit dat Gregory McMichael een politieagent was en werkte voor het kantoor van de DA. De DA is sindsdien beschuldigd van het belemmeren van onderzoeken naar haar ex-werknemer.

Hieronder de 'Raw police body cam footage' van na de fatale schietpartij op 23 februari 2020:

Advocaat verdachten pleit voor zelfverdediging
De advocaat van de McMichaels, Robert Rubin, ziet geen schuld bij zijn cliënten. Hij zegt tegen de omroep NPR dat het zelfverdediging was. "Er is een man in de buurt die daar niet thuishoort," zegt Rubin. "Niet omdat hij zwart is, maar omdat hij op verboden terrein is." De McMichaels beweren dat ze Arbery een bouwterrein hebben zien binnengaan terwijl hij aan het joggen was. Ze wilden hem vasthouden, zeggen ze, tot de politie arriveerde - zoals een inmiddels afgeschafte wet burgers toestond om te doen. Doordat Arbery zich verzette tegen de 'burgeraanhouding', moesten ze zich verdedigen.

Kevin Gough, de advocaat van de buurman die het misdrijf filmde, voert een ander argument aan: de beschuldiging van institutioneel racisme bij de politie en in het rechtssysteem in de VS wordt steeds luider onder de bevolking. De naam van Arbery voegt zich bij een lange lijst van vermoorde zwarte mannen, meest recent Trayvon Martin, Walter Scott, Breonna Taylor en George Floyd. Volgens Gough moest zijn cliënt als zondebok dienen.

De aanklager zal zich waarschijnlijk beroepen op het feit dat de McMichaels in het verleden racistische opmerkingen hebben gemaakt, volgens getuigen. Of het feit dat hun pick-up truck de Confederatievlag draagt, een symbool van slavernij en racisme. En waarschijnlijk zal ze verwijzen naar het feit dat Arbery een ongewapende gewone jogger was.