Wereldtitel wordt in laatste rally beslist, Neuville wint in CataloniŽ

De strijd om de wereldtitel in het rallyrijden zal in de allerlaatste rally van het jaar beslist worden. De beslissing kon in theorie al vallen tijdens de Rally van Catalonië, maar dat gebeurde niet en dus zal Sebastien Ogier óf Elfyn Evans in Monza de champagne mogen ontkurken.

Het gaat wat betreft de titel nog om Toyota-teamgenoten Ogier en Evans, met respectievelijk Julien Ingrassia en Scott Martin als navigator naast zich. De Franse veelvoudig kampioen kon zijn carrière als fulltime-coureur afsluiten door meer dan zeven punten te pakken dan Evans, maar dat leek er nooit echt in te zitten.

Op vrijdag ging de Welshman aan de leiding, maar de Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville nam het heft vanaf de vrijdaglunch in handen en met navigator Martijn Wydaeghe naast zich sloot hij de openingsdag met 0,7 seconden voorsprong als leider af. Evans volgde op plek twee, Ogier stond al op twintig seconden en verder bleven alleen Hyundai-rijder Dani Sordo en Toyota-coureur Kalle Rovanperä in de buurt.

De posities in de top-5 veranderden op zaterdag niet, alleen de verschillen werden hier en daar wat groter. Neuville breidde zijn voorsprong op Evans uit naar zestien seconden, Ogier en Sordo duelleerden om plek drie op 38 en 39 seconden en Rovanperä stond op een dikke minuut. Neuville sloot de dag af met de snelste tijd in de straten van Salou en had alles prima in de hand.

Ook op de beslissende zondag was er voor Neuville weinig aan de hand, hoewel hij voor de allerlaatste proef wat moeite had om zijn auto te starten. Dat lukte echter en de zege kwam niet in gevaar, Evans pakte op 25 seconden de tweede plek en Ogier moest het op de slotdag afleggen in het duel met Sordo, die de derde plek overnam in de stikdonkere openingsproef van de dag.

De afsluitende power stage werd gewonnen door Sordo, voor Neuville, en dat één-tweetje hield Hyundai's hoop op het constructeurskampioenschap in leven. Evans wist Ogier met drie tienden van een seconde van plek drie te houden en pakte zo nog een extra puntje terug in de titelstrijd, waarin hij nu zeventien punten achterstand heeft - men gebruikt overigens hetzelfde puntensysteem als de F1.

Na een paar maanden met regelmatige rallies is het helaas nu wel even wachten: pas op 18 november begint de Rally van Monza, waar de titelstrijd beslist zal worden.