Boksers Navarrete en Gonzalez strijden in fantastisch gevecht om wereldtitel

Er werd in het weekeinde weer flink gebokst, zowel in de VS als in Europa. De Britse partijen waren allemaal niet geweldig, in Letland werd een wereldtitel verdedigd en dat was ook in het Amerikaanse San Diego én Fresno het geval.

Emanuel Navarrete (34-1) - Joet Gonzalez (24-1)
We beginnen in San Diego, waar El Vaquero Navarrete zijn WBO-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) voor de tweede keer mocht verdedigen, nadat hij een gewichtsklasse lichter al vijf keer een wereldtitel verdedigde. Met Gonzalez had hij een tegenstander die voor de tweede keer om een mondiale titel vocht en dit keer weigerde hij zich gewonnen te geven.

Er ontstond al snel een fantastisch duel, ondanks een vroege edoch forse snee onder Gonzalez' oog. Hij bleef zich met al zijn kracht weren, maar het pure volume van Navarette was nauwelijks te stoppen. Gonzalez hield dapper stand en toonde zich een zeer waardig uitdager, maar Navarette was nét te goed en werd door alle drie juryleden na een zinderende strijd uitgeroepen tot winnaar.

Mairis Briedis (27-1) - Artur Mann (17-1)
Na zijn nederlaag tegen huidig zwaargewichtkampioen Oleksandr Usyk in januari 2018 is Mairis Briedis weer lekker bezig. De Let is inmiddels weer wereldkampioen in het cruisergewicht (-90,7kg) bij de IBF en The Ring, nadat hij Yuniel Dorticos vorig jaar versloeg.

In Riga vocht Briedis tegen de Duitse uitdager Artur Mann, maar dat bleek niet echt de beste matchup ooit te zijn: Mann leek twee niveau's boven zijn kunnen te vechten en kwam er geen moment aan te pas, na drie ronden was het na een prima combinatie van Briedis afgelopen en kon het Letse publiek hun boksheld weer toejuichen.

Elwin Soto (19-1) - Jonathan Gonzalez (24-3)
La Pulga Soto verloor in 2017 zijn derde profgevecht, maar daarna waren er louter zeges - en veel knockouts - voor de Mexicaan, sinds juni 2019 de WBO-wereldkampioen in het lichtvlieggewicht (-49,0kg). Jonathan Gonzalez uit Puerto Rico daagde hem uit, nadat hij één klasse zwaarder in 2019 al eens een gevecht om de WBO-titel verloor van Kosei Tanaka.

In Fresno stonden de twee tegenover elkaar in een niet onaardig gevecht, waarin Soto steeds meer gefrustreerd leek te raken. Hij kreeg Gonzalez namelijk niet onder de duim en na twaalf ronden bleek dat inderdaad niet gelukt te zijn: Bomba is de nieuwe wereldkampioen, Soto moet zich terug gaan vechten nadat twee van de drie juryleden de Puertoricaan als winnaar aanwezen.

Mikey Garcia (40-1) - Sandor Martin (38-2)
De 33-jarige Garcia heeft een bijzonder rijke carrière gehad, met meerdere wereldtitels in vier verschillende gewichtsklasses, van 2013 tot 2020. Zijn IBF-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) verloor hij in 2019 aan Errol Spence Jr, zijn eerste nederlaag na 39 overwinningen. In februari vorig jaar klopte hij Jessie Vargas, maar nu pas stapte hij weer in de ring - Garcia is bepaald niet de meest actieve bokser.

Met Sandor Martin had hij een redelijk onbekende Spanjaard tegenover zich, die 38 van zijn 40 vorige gevechten in Spanje vocht en daarnaast alleen een keer in Zweden en Italië in de ring stond. Garcia was de torenhoge favoriet, maar hij oogde vermoeid en zelfs wat uitgeblust. De veelvoudig kampioen kon het hoge tempo van Martin maar nauwelijks aan en het bleek na tien ronden zelfs niet genoeg: één jurylid maakte er een gelijkspel van, de andere twee deelden Martin de zeer verrassende zege toe.