Te druk op IC Isala ZH te Zwolle, COVID-19 patienten worden overgeplaatst

Voor het eerst in weken zijn er gisteren weer coronapatiënten verplaatst vanuit Isala naar andere ziekenhuizen omdat het te druk is op een IC-afdeling volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg, het LNAZ. 

Het werd gisteren te druk op de IC. “Dat betekent dat we patiënten vanuit Zwolle verplaatst hebben naar Groningen, maar ook naar Rotterdam en Dordrecht”, vertelt Ernst Kuiper van het LNAZ. Zwolle is op dit moment de enige plek in het land waar de IC de drukte niet meer aan kan. In regio Zwolle zijn de afgelopen week veel COVID-19 besmettingen vastgesteld. In de gemeente Staphorst gaat het bijvoorbeeld om 1.918,9 positieve testen in de afgelopen zeven dagen per 100.000 inwoners. In Zwartewaterland ligt dit aantal op 595,1 en in Raalte op 312,9. Alleen al vanuit Staphorst zijn in de afgelopen week al tien coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Het RIVM liet gistermorgen al weten dat de druk op de IC’s in het land de komende maanden flink kan gaan toenemen. Uit hun modellen blijkt dat er deze winter maximaal tussen de 400 en 800 coronapatiënten op de IC terecht gaan komen. Daar komen 500 normale IC-patiënten bij, waarbij in het meest ongunstige geval tegelijkertijd dus 1.300 patiënten op de IC liggen. De maximale capaciteit in de IC’s ligt nu op 1.350 patiënten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse ziekenhuizen verzocht om zich op nog meer patiënten voor te bereiden.