1 op de 5 ernstig zieke Britse COVID-19 patiënten is ongevaccineerde zwangere

Ongevaccineerde zwangere vrouwen maakten bijna een vijfde uit van de ernstigst zieke coronaviruspatiënten in Engeland in de afgelopen maanden, aldus gezondheidsambtenaren.

Tussen juli en september waren 17% van de Covid-19-patiënten die een speciale long-bypassmachine (ECMO) nodig hadden terwijl ze op de intensive care lagen, aanstaande moeders die hun eerste vaccinatiedosis niet hadden gekregen, aldus NHS England.

Een ECMO wordt gebruikt wanneer de longen van een patiënt zo beschadigd zijn door COVID-19 dat een beademingsapparaat het zuurstofgehalte niet op peil kan houden (in tegenstelling tot een hart-longbypass-machine, die is ontworpen voor kortdurend gebruik - bijvoorbeeld tijdens hartchirurgie - bieden ECMO-machines langdurige hart- en longondersteuning gedurende enkele weken).

Terwijl slechts zes procent van de vrouwen tussen 16 en 49 jaar tijdens hun ziekte een ECMO nodig hadden zwanger waren aan het begin van de pandemie, zijn nu bijna een derde van de vrouwen in die leeftijdsgroep die de ECMO nodig hadden ongevaccineerde zwangere vrouwen.

De National Childbirth Trust (NCT) noemde de statistieken een "vernietigende aanklacht tegen het gebrek aan aandacht voor deze kwetsbare groep nu de beperkingen zijn versoepeld". zei Sarah McMullen, directeur impact en betrokkenheid van de NCT.

"We zijn zeer teleurgesteld over zoveel verkeerde informatie en onduidelijkheid over het vaccinatieprogramma en zo weinig aandacht voor wat nodig is om kwetsbare groepen veilig te houden nu de coronamaatregelen zijn versoepeld," zei Sarah McMullen, directeur impact en betrokkenheid van de NCT.

De Britse Minister van Volksgezondheid Sajid Javid noemde de cijfers "wanhopig triest", terwijl Engeland's hoofdverloskundige Jacqueline Dunkley-Bent zei dat het "een duidelijke herinnering is dat de C19 vaccinatie u, uw baby en uw dierbaren veilig en uit het ziekenhuis kan houden".

Gegevens van meer dan 100.000 COVID-19-vaccinaties tijdens de zwangerschap in Engeland en Schotland - en nog eens 160.000 in de Verenigde Staten - tonen aan dat er na de vaccinatie geen bijwerkingen of schade is opgetreden bij de foetus of de zuigeling, aldus NHS England.

De voorzitter van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Dr. Edward Morris, dat het "onevenredig" grote aantal niet-gevaccineerde zwangere vrouwen op de intensive care aantoont dat er een "aanzienlijk risico op ernstige ziekbed door COVID-19 tijdens de zwangerschap" bestaat. De vereniging doet "een dringende oproep aan alle zwangere vrouwen om zich te melden voor hun C19-vaccinatie".

Aanstaande moeder Claire Bromley werd met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis in Kent, slechts een paar dagen nadat ze positief op COVID-19 was getest, en werd vervolgens aan de beademing gelegd terwijl ze in een kunstmatig opgewekte coma werd gehouden.

Na bijna een maand in het ziekenhuis mocht ze begin augustus naar huis en herstelt ze nu samen met haar man en hun ongeboren baby, die het goed maakt.

Meer dan 81.000 zwangere vrouwen hebben hun eerste dosis van een C19-vaccin gekregen, blijkt uit gegevens van Public Health England, en ongeveer 65.000 hebben hun tweede dosis gehad, volgens NHS England.

Volgens het Office for National Statistics zijn er vorig jaar in Engeland iets meer dan 683.000 geboorten geregistreerd.

"Er is duidelijk bewijs dat het vaccin de meest effectieve manier is om zowel moeder als baby te beschermen tegen de mogelijkheid van ernstige ziekte door Covid-19," zei Dr Morris, van het RCOG.

"We begrijpen de bezorgdheid van vrouwen over het vaccin tijdens de zwangerschap, en we willen vrouwen geruststellen dat er geen verband bestaat tussen het vaccin en een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboorte," zei hij.

De hoofdverloskundige van Engeland voegde daaraan toe: "Je kunt je op elk moment van de zwangerschap laten vaccineren, maar de risico's die niet-gevaccineerde zwangere vrouwen lopen om ernstig ziek te worden als ze Covid-19 oplopen, laten precies zien waarom we je aanraden dit zo snel mogelijk te doen."

Sinds vorig jaar met de vaccinaties is begonnen, is volgens gegevens van de NHS bijna elke persoon die in het VK aan de ECMO tijdens COVID-19 heeft gelegen, ongevaccineerd.