Duizenden Polen demonstreren tegen uitspraak Pools Grondwettelijk Hof

In Polen demonstreerden duizenden mensen tegen de controversiële uitspraak van het Grondwettelijk Hof en voor het behoud van hun land in de EU. In Warschau verzamelden de demonstranten zich op het Paleisplein. Er waren ook protesten in Gdansk, Szczecin, Krakau en vele andere steden.

De voormalige voorzitter van de EU-Raad en de Poolse oppositieleider Tusk riepen samen hiertoe op. Tijdens zijn optreden voor de deelnemers in Warschau, zei Tusk dat de nationaal-conservatieve regeringspartij PiS er niet meer omheen draait het land uit de EU te willen leiden. De betoging werd herhaaldelijk verstoord door rechtse nationale tegendemonstranten.

Vorige week verklaarde het Hooggerechtshof bepaalde elementen van het EU-recht onverenigbaar met de Poolse grondwet. Dit roept veel vragen op. Velen beschouwen het Poolse Constitutionele Hof als beïnvloed door de rechts-conservatieve regering van de PiS-partij. Er zijn al jaren conflicten gaande tussen Polen en de EU.

In Gdansk spraken de Nobelprijswinnaar voor de Vrede en de voormalige Poolse president Walesa de demonstranten toe. "De mensen die tegenwoordig de staat leiden, zijn een groot ongeluk voor Polen", zei het voormalige hoofd van de vakbond Solidarnosc. Geen vijand die ooit over Polen heeft geregeerd, heeft de mensen in het land zo verdeeld als de PiS.