De energie wordt te prijzig voor onze kassen, dreigt er voedselinflatie voor Europa?

De Europese gas- en elektriciteitsprijzen stijgen met de dag, waardoor een enorm netwerk van Nederlandse kassen, het grootste van het continent, gedwongen wordt om de productie te beperken of helemaal te stoppen aldus Bloomberg. Dit kan een verwoestend effect hebben op de voedselvoorziening en de prijzen in de aanloop naar de feestdagen opdrijven.

Nederland is een agrarische reus en op één na 's werelds grootste exporteur van voedsel in waarde, vooral dankzij de 25.000 hectare aan kassen die Europa voorzien van groenten zoals komkommers, tomaten en paprika's en bloemen. In 2020 bedroeg de Nederlandse export van in kassen geproduceerde landbouwproducten $ 10,7 miljard, maar dit jaar zou veel minder kunnen zijn, omdat gas- en stroomprijzen ertoe leiden dat sommige bedrijven hun productie terugdraaien.

Cindy van Rijswick, senior analist bij Rabobank, zei dat de hyperinflatie van de Europese gas- en elektriciteitsprijzen een "enorme impact" heeft op kassen en sommige telers heeft gedwongen om de belichting aan te passen of het groeiseizoen korter laten duren.

"Dit zijn ingrijpende maatregelen die de productie en opbrengst verminderen en grote economische gevolgen hebben voor de bedrijven", aldus branchevereniging Glastuinbouw Nederland. "We kunnen niet uitsluiten dat consumenten ook meer gaan betalen voor hun groenten, bloemen en planten."

Een tomatenteler uit Maasdijk, Lans genaamd, die 80 miljoen pond groenten per jaar produceert, heeft de productie al verminderd. Erwin van der Lans, operationeel directeur van het bedrijf, zei dat de energierekening dramatisch is gestegen en dat de kascapaciteit tussen de 50% en 80% ligt.

"Uiteindelijk ga je minder produceren", zegt Lans. "Dat begint nu. Onze productie is nu met zo'n 10% gekort, dat kan oplopen tot 20%. Uiteindelijk gaan de klanten beetje bij beetje meer betalen."

Marcel van der Lugt, van bloemenbedrijf 'Lugt Lisianthus' zei dat de stroomprijzen zijn verviervoudigd en de kosten met 20%-25% zijn gestegen. De bloemen worden geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Europa heeft moeite om de gastoevoer op peil te houden, aangezien de gasprijzen opnieuw stegen nadat Rusland onverwacht de gasleveringen had verminderd. Het continent is voor de winter onvoldoende bevoorraad, wat erop wijst dat de energiecrisis zal voortduren.

Wat nog belangrijker is, is dat de energiecrisis tot dusver invloed heeft gehad op de Europese voedselvoorzieningsketen van Britse kunstmestfabrieken tot Nederlandse kassen, en hierdoor bijdraagt aan de voedselinflatie, aangezien de wereldwijde voedselprijzen al op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar staan. 

Kassen (Foto-Pixabay)
Kassen (Foto-Pixabay)