Hoogland op indrukwekkende manier naar goud op kilometer bij EK baanwielrennen

Jeffrey Hoogland heeft op een indrukwekkende manier het goud veroverd op de kilometer bij het EK baanwielrennen. De baanwielrenner bleef nummer twee en wereldkampioen Sam Ligtlee met een ruim verschil voor: 1,751 seconde.

Nederland was dinsdag het EK al begonnen met twee keer goud op de teamsprint en daar kwam vandaag een derde gouden medaille bij. Op de kilometer was Hoogland oppermachtig. Hij won in een tijd van 58.016 en was daar maar liefst 1,751 seconde sneller dan zijn landgenoot en wereldkampioen Ligtee. Voor Hoogland was dit zijn derde Europese titel op dit onderdeel. In 2015 en 2017 was hij ook al de beste op de kilometer.

Baansprintster Shanne Braspennincx heeft woensdag laten zien dat ze in goede vorm verkeerd. Dinsdag won ze met de ploeg de Europese titel in de teamsprint en vandaag plaatste ze zich voor de halve finale van het sprinttoernooi. In de ochtend had de olympisch kampioene op de keirin zich als derde gekwalificeerd en in de volgende rondes kende ze geen problemen met haar tegenstanders en staat nu in halve finale. Donderdagavond staan de halve finales en de finale van het sprinttoernooi bij de vrouwen op het programma.

Waar de Nederlandse baansprinters goed presteren op het EK kon Jan-Willem van Schip geen indruk maken. Op de puntenkoers kwam de Nederlandse wereldkampioen op dit onderdeel niet verder dan een negende plaats.