IsraŽlische archeologen graven een 2700 jaar oude wc-pot op

Israëlische archeologen hebben een toilet opgegraven dat volgens hen dateert uit de zevende eeuw voor Christus. Ze hebben misschien zelfs bewijzen gevonden van oude luchtverfrissers. Het toilet zou gebruikt zijn door één huishouden, niet voor een gemeenschappelijke latrine.

Israel's Antiquities Authority (IAA) meldde dat archeologen een glad, gebeeldhouwd kalkstenen toilet hebben blootgelegd dat aangetroffen werd in een rechthoekige kamer in een grote woning, die uitkijkt op wat nu de Oude Stad is in de Armon Hanatziv buurt van Jeruzalem.

Eli Eskosido, directeur van de Israël Antiquities Authority, zei: "Men kan zich het adembenemende uitzicht vanaf de pot alleen maar voorstellen."

Het uitgesneden kalkstenen blok met een gat in het midden lag bovenop een diepe septische tank van ongeveer 1,5 bij 2 meter (ruwweg 5 bij 6,5 voet). De IAA zei ook dat materialen die in de tank zijn gevonden, zoals dierenbotten en aardewerk, inzicht kunnen geven in de voedingsgewoonten, levensstijlen of zelfs ziekten van die tijd.

"Een privé wc-hokje was zeer zeldzaam in de oudheid, en tot op heden zijn er slechts enkele aangetroffen," zei de directeur van de opgraving, Yaakov Billig, eraan toevoegend: "Alleen de rijken konden zich toiletten veroorloven."

Hij merkte op dat een beroemde rabbi ooit opmerkte dat men kon zien dat iemand erg rijk was als hij 'een toilet naast zijn tafel' had.

De woning waar het toilet werd gevonden had stenen zuilen en een tuin met boomgaarden en planten, verdere indicatoren van de rijkdom van degenen die op de kalkstenen troon mochten zitten.

In het oude toilet bevonden zich ook 30 tot 40 kommetjes die volgens Billig gebruikt konden zijn voor aromatische stoffen zoals olie, wierook of andere methoden uit die tijd om onaangename geuren te neutraliseren.

De opgraving moet nog worden voltooid wegens financiële beperkingen.