Oorzaak olielek Californië gevonden, ruim 550.000 liter olie in de oceaan gestroomd

Duikers hebben scheuren ontdekt in de pijpleiding voor de kust van Californië, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de enorme olievlek op de Stille Oceaan waar ze afgelopen vrijdag mee werden geconfronteerd. De werkmaatschappij wil de schade verder onderzoeken. Gouverneur Newsom heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.

Duikers hebben bewijs gevonden voor de vermoedelijke oorzaak van de olieramp voor de kust van Zuid-Californië. Een pijpleiding op de oceaanbodem was verbogen en had een scheur van meer dan 30 centimeter lang, zei de Amerikaanse kustwacht.

Volgens deze informatie is een deel van 1,2 kilometer lang van de in totaal 28 kilometer lange pijpleiding zijwaarts zo'n 35 meter verschoven. De pijpleiding verbindt een productieplatform in de Stille Oceaan met een faciliteit in de haven van Long Beach. 

Bedrijfsbaas Martyn Willsher sprak van een ongewone gebeurtenis, waarvan de oorzaak wordt onderzocht. Mogelijk is de pijpleiding geraakt door het anker van een schip, zei Willsher maandag.

Gouverneur roept noodtoestand uit
De olielaag op de wateroppervlakte werd vrijdag ontdekt. De hoeveelheid gemorste olie wordt nu geschat op zo'n 550.000 liter. Langs de kust ten zuiden van Los Angeles zijn vanwege de milieuramp talloze stranden gesloten, waaronder de populaire badplaatsen Huntington Beach en Laguna Beach.

Meer dan een dozijn boten en meer dan 300 helpers op het strand zijn in actie gekomen in de strijd tegen de gevolgen van de olieramp. Gouverneur Gavin Newsom heeft de noodtoestand uitgeroepen in het district om meer personeel en middelen beschikbaar te krijgen. Milieuactivisten meldden met olie besmeurde vogels en dode vissen.