VS: Bayer wint Glyfosaatproces inzake kanker bij kind (toen 4)

Bayer heeft een juridische overwinning behaald in een al lang bestaand geschil over de mogelijke kanker veroorzakende onkruidverdelger glyfosaat. Een rechtbank in Californië vond geen verband tussen het middel en kinderkanker.

Bayer zegt te hebben gewonnen in een glyfosaat-rechtszaak in Los Angeles waarbij het bedrijf werd aangeklaagd door de moeder van een minderjarige jongen.

In de rechtszaak die medio september werd aangespannen bij een rechtbank in Los Angeles, beschuldigde de moeder het bedrijf  Monsanto van het feit dat haar zoon het zogenaamde Burkitt-lymfoom, een zeldzame en bijzonder agressieve vorm van kanker had onwikkeld na blootstelling aan hun onkruidverdelger. Volgens de klacht is het kind blootgesteld aan de glyfosaat-onkruidverdelger Roundup doordat de moeder het in haar tuin gebruikte om onkruid te doden. Ezra zou soms in de 'vers besproeide'gedeelten van de tuin hebben gespeels.

Kind wordt ziek op vierjarige leeftijd
De jongen was vier jaar oud toen hij in 2016 de diagnose Burkitt-lymfoom kreeg. Dit lymfoom is een van de snelst groeiende soorten tumoren.

Een woordvoerder van Bayer zei dat het bedrijf "diep medeleven heeft met Ezra Clark en zijn familie". De jury had echter "het wetenschappelijke bewijs over deze zaak terzijde geschoven", en kwam tot de conclusie dat "glyfosaat niet de oorzaak is van de ziekte van Ezra".

De advocaten van Destiny Clark en haar zoon meldden dat ze de mogelijkheden onderzoeken om in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Dit is een zeer ongewone zaak. De jury hoefde alleen te zeggen of zij een mogelijk verband zagen tussen de blootstelling van het kind aan Roundup en het ontstaan van zijn kanker. Geen enkel bewijs over de nadelen van glyfosaat werd toegelaten", volgens hen.

"Het oordeel van de jury (...) komt overeen met de beoordeling door bevoegde autoriteiten wereldwijd en met het wetenschappelijk bewijs dat gedurende vier decennia is verzameld", aldus een verklaring van het Duitse concern Bayer, dat Monsanto in 2018 overnam. 

Sinds de aankoop van Monsanto is Bayer in de Verenigde Staten geconfronteerd met een reeks rechtszaken in verband met Roundup, het Duitse concern heeft aangekondigd dat het 4,5 miljard dollar extra beschikbaar stelt om de mogelijke gevolgen op te vangen van rechtszaken in verband met glyfosaat waar het agrochemische en farmaceutische bedrijf in de VS mee geconfronteerd wordt.

Bayer tekende in 2020 een omvangrijke schikking van meer dan 10 miljard dollar om zo'n 125.000 rechtszaken te beëindigen, maar een Amerikaanse rechter verwierp in mei dit jaar een deel van dat plan.

Roundup is geclassificeerd als 'mogelijk kankerverwekkend' door het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek, een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Bayer bestrijdt deze karakterisering, volgens het bedrijf is Roundup veilig bij correct gebruik.