Megacrash beŽindigt Moto3-race op COTA, coureurs in orde

De Grand Prix van de Verenigde Staten is in de Moto3 bepaald niet verlopen zoals gepland. Een zware crash zorgde voor een vroegtijdig einde, maar gelukkig waren alle betrokken rijders verder wel in orde.

We gingen van start met Jaume Masia, Dennis Foggia en Jeremy Alcoba op de eerste rij - WK-leider Pedro Acosta moest het vanaf de vijftiende plek doen, terwijl Sergio Garcia, samen met Foggia de voornaamste concurrent van Acosta, vanwege een eerdere crash zelfs helemaal niet van start kon gaan.

Vanaf plek vijf was Xavier Artigas veel te snel weg, hij schoof dan ook simpel door naar voren. Masia nam de leiding, voor Artigas, Izan Guevara, Alcoba, Tatsuki Suzuki, Foggia, Deniz Öncü, Andrea Migno, Filip Salac, Darryn Binder en John McPhee. Artigas werd al in ronde één voorzien van een dubbele long lap-penalty, waarmee zijn kansen in principe gedaan waren.

Nadat Artigas wegviel nam Guevara het heft in handen, Foggia en McPhee voerden de achtervolging aan. Guevara was aan een dijk van een race bezig, maar in de achtste ronde kwam daar in elk geval tijdelijk een einde aan: Salac was stevig gecrasht en kreeg de nodige medische hulp langs de kant van de baan, waardoor de rode vlag gezwaaid werd - de jonge Tsjech bewoog overigens wel.

We kregen een herstart voor een race over vijf ronden, met Guevara, Foggia en McPhee op de eerste rij. Öncü ging met een lekkere start naar de tweede plek, hoewel Binder hem snel verschalkte. In de tweede ronde van de korte tweede race ging het fout voor Guevara: zijn topdag kwam tot een einde doordat zijn GasGas de geest gaf.

Halverwege de korte race ging het vervolgens helemaal fout: Öncü sneed voor Alcoba langs, waardoor Alcoba onderuit schoof en zowel Migno als Acosta vól over zijn motor heen knalden. Beide motoren maakten een gigantische vlucht, maar als ware het een wonder stonden Alcoba, Migno én Acosta luttele ogenblikken later - en ietwat versufd - 'gewoon' weer recht overeind, elkaar vragend of men in orde was.

Niet geheel verrassend werd de rode vlag vrij rap weer van stal gehaald en na enige tijd vol spanning kwam het oordeel met betrekking tot de uitslag: de stand ten tijde van de eerste rode vlag telde en dus ging de winst naar de in 'deel twee' uitgevallen Guevara, zijn eerste podiumplek en uiteraard ook zijn eerste zege. Foggia en McPhee completeerden het podium, voor Masia, Öncü en de gecrashte Alcoba.