FOK! Wat een weer: heul veul regen!

herfstbanner

Moggé!  

De waterschapsbelasting heeft een zware kluif aan ons de komende 24 uur.  Er zal totaal niet bezuinigd worden op dat goedje dat uit de lucht komt vallen. Gisteren was het hier al raak met uiteindelijk 49 mm. Op andere plaatsen is er weinig tot niets gevallen. 

Ook vandaag zagen we bijna hetzelfde als gisteren. Landinwaarts bleef het heel lang droog en scheen af en toe de zon. Rond een uur of 2 bereikte de eerste neerslag Zeeland al. Dat was eerder dan voorzien. Deze regen trok grotendeels over de kustprovincies. Zo actief als gisteren was het allemaal niet, maar het was ook zeker niet heel zacht. Op dit moment liggen de sommen vanaf Zeeland naar Noord-Holland grofweg tussen de 3 en 7 mm. 

We zien nu wel dat de regen zich aan het uitbreiden is, zodoende zal er ook in het zuiden en oosten weldra wat neerslag gaan vallen. De oostkant van het regengebied is echter niet heel erg actief dus het lijkt daar de eerste uren vooral om wat gespetter te gaan.

Het is wel de bedoeling dat deze storing gaat activeren. Dit gaat later vanavond en vannacht gebeuren. De intensiteit van de regen gaat dan behoorlijk omhoog. Ook deze keer lijken de grootste hoeveelheden in het westen te gaan vallen. Pal aan de heersende stroming. De oostwaartse verplaatsing is namelijk vrij traag. Droog zal het echter nergens blijven. 

De uiteindelijke hoeveelheden lijken morgen aan het einde van de dag uit te gaan komen tussen 20 mm in het oosten tot 40, heel lokaal 50 mm in het westen. Dit heeft mede als oorzaak, dat als de storing zich naar het oosten gaat verplaatsen er dan wat meer vaart in komt. Dit lijkt echter pas morgen in de middag te gaan gebeuren.

Zodoende zal er morgenochtend in het hele land nog sprake zijn van regenval, maar tegen het einde van de ochtend moet het in het zuidwesten dan langzaam droog gaan worden. Een uurtje later zal het dan ook in een brede strook over de Randstad droog zijn.

In de middag regent het dan nog in het binnenland, maar de fut lijkt er dan een beetje uit te gaan. De zon gaan ze daar echter niet meer te zien krijgen. Dit gaat wel gebeuren in de plaatsen waar het deze periode zo hard heeft geregent. Dus met name aan zee en omstreken. 

De maxima liggen tussen de 16 op het strand en ondanks de bewolking en neerslag in het oosten daar nog rond de 18 graden.

Opvallend is ook dat de meeste wind morgen niet aan zee is, maar in het zuidoosten. Daar is een dikke windkracht 5 mogelijk. Bij de grote watergebieden zal het meestal rond kracht 4 zijn. De wind heeft een zuidoostelijke voorkeur.

Helaas leek de wisselvalligheid de komende week stand te houden, maar de koers van een nieuwe depressie is helaas ongunstig voor ons, daardoor is de kans op neerslag beduidend kleiner geworden. Vanaf donderdag blijft het zelfs langere tijd helemaal droog.

Brrrr. niet aan denken nog. Eerst even genieten van het komende etmaal.  

Fijne zondag!  

 

Foto uit Berlijn (Foto: Vriend van qltel)
Een heel mooie foto uit Berlijn. (Foto: vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.