Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

We draaien de film (ha ha) even anderhalf jaar terug. Het coronavirus golft over de planeet, maar dat weten we nog niet, want het is nog maar net maart 2020. We kijken allemaal uit naar de zwanenzang van Daniel Craigs James Bond totdat bekend wordt gemaakt dat de film wordt uitgesteld. Het zou zeker tot november duren voordat de film uit zou komen.

De film was de eerste grote titel die werd uitgesteld vanwege het coronavirus. Er zouden er nog velen volgen, en No Time To Die kwam uiteindelijk ook niet in november 2020 uit, tot ergernis van Britse bioscoopketens die toen uit wanhoop de deuren maar sloten. Maar nu, in september, is het wachten dan eindelijk voorbij. De film wordt niet nóg een keer uitgesteld. Is de coronacrisis voorbij? Zeker niet, maar Bondliefhebbers, James Bondliefhebbers, kunnen eindelijk beoordelen of dat lange wachten de moeite waar is.

Oh, en er draaien deze week ook leuke Nederlandse titels!

No Time to Die

In de 25e James Bond-film No Time to Die heeft James Bond zijn turbulente leven als geheim agent achter zich gelaten en leidt hij een rustig bestaan op Jamaica. Dit wordt abrupt onderbroken wanneer zijn oude vriend en CIA agent Felix Leiter hem vraagt om een ontvoerde wetenschapper te helpen bevrijden. Deze missie blijkt verraderlijker dan gedacht en brengt Bond op het spoor van een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie.

Nr. 10

Er is niets veranderd, de wereld is nog steeds hetzelfde. Ga de straat uit, om de hoek, en alles is zoals het vroeger was. Of gek genoeg heel anders. Na Borgman en Schneider vs. Bas is Nr. 10 de nieuwe speelfilm van Alex van Warmerdam. Een thriller met elementen van een zwarte komedie. Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert.

Mijn vader is een vliegtuig

Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

Berend Botje

Berend Botje is een stoer meisje met een levendige fantasie. Zij is de jongste telg uit de mysterieuze kapiteinsfamilie Botje die verder bestaat uit vader Berend en opa Berend. De avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend weet wel beter. Als de stad in de ban raakt van een uitzonderlijk vogelei, is zij ervan overtuigd dat het om een Knoetel Ei gaat, dat alleen uitkomt op een verborgen eiland. Ze besluit de gewaagde tocht naar het eiland zelf te maken. Want voor Berend is niets onmogelijk!

Mama Weed (La Daronne)

De Frans-Arabische Patience Portefeux is een voltijd vertaler, werkzaam voor de politie op de anti-drugseenheid, specialiserend in afgetapte gesprekken. Tijdens het vertalen van een afgeluisterd gesprek van een beruchte drugsdealer, leert Patience dat de gezochte man een zoon is van een behulpzame vrouw die zorgt voor haar zieke moeder. Na haar besluit om hem te beschermen, bevindt Patience zich in het hart van een drugsnetwerk. Ze krijgt een enorme lading aan hasj en met haar nieuwe partner DNA, een voormalige politiehond, grijpt ze haar kans. Dankzij haar praktijkervaring en al haar kennis over het drugscircuit, ontstaat Mama Weed.

Nature on Tour: On Thin Ice

Rusland. Ongeveer tweederde van het noordpoolgebied behoort tot het grootste land ter wereld. Hier heeft alleen Siberië de grootte van Australië. Een enorm stuk koud land omlijst door ijskoude zeeën. Grote delen van Noord-Rusland waren decennialang een no-go-zone. Voor het eerst beginnen wetenschappers van over de hele wereld dit enorme gebied te verkennen en wat ze vinden is alarmerend. Gigantische canyons, "mega-slumps", openen zich waar vroeger eindeloos taiga-bos was. Enorme lagen permafrost ontdooien en onthullen overblijfselen van de oude Siberische megafauna. Honderden eng uitziende gaten schieten uit de diepte om methaan uit te ademen, dat 80 keer sterkere broeikaseffecten heeft dan koolstofdioxide. Niemand is ooit getuige geweest van hun werkelijke ontstaan. Rivieren stromend water en grote duinen in droge rivierbeddingen laten delen van Centraal Siberië op de Sahara lijken. Elk jaar razen bosbranden over de taiga en wordt de eens met ijs afgesloten Noordoostpassage bevaarbaar. Het lot van veel wilde dieren staat op het spel. Wilde rendieren veranderen hun jaarlijkse migratie. Wanhopig op zoek naar voedsel, dwalen ijsberen door dorpen en zelfs steden. De voortplantingssnelheid van de zeldzame Arctische Ivoormeeuw neemt af. Last but not least staat het leven van arctische rendierherders, dat in duizenden jaren nauwelijks is veranderd, onder druk. Hun levensonderhoud smolt vrijwel weg. In het Russische Noordpoolgebied is klimaatverandering geen vraag meer. Het gebeurt, nu en in een zorgwekkend tempo. Wetenschappers zeggen dat het omslagpunt al jaren geleden is bereikt. Nu is de doos van Pandora geopend. Het lot van mensen en dieren in het wild staat op het spel, net als het hele Noordpoolgebied.

No Hay Camino

Als regisseur Heddy Honigmann van haar dokter te horen krijgt dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een reis te maken langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben. Ze keert terug naar Peru, het land waar ze opgroeide en documentaire klassieker Metaal en Melancholie maakte. Ze deelt herinneringen met oude vrienden, ontmoet mensen die zij een stem gaf in haar documentaires, en bezoekt de plek waar het allemaal begon: haar geboortehuis. Met o.a. Kristien Hemmerechts en Johanna ter Steege bespreekt ze haar familiegeschiedenis, de moeilijke relatie met haar vader en haar relatie met haar zoon. En ze blikt terug op haar omvangrijke oeuvre met prijswinnende bijzondere films als Hersenschimmen, Het ondergronds orkest en O Amor Natural.

Rialto

Colm heeft een fijn leventje met zijn vrouw en kinderen maar hij leeft al lang met zijn geheime homoseksuele gevoelens. Op een dag heeft hij seks met Jay, een 19-jarige prostituee. Een dag later verschijnt Jay op zijn kantoor en perst hem af. Colm is nog bevangen van zijn eerste ervaring en blijft met hem omgaan en voor Jay is het geld welkom. Als Colm door een reorganisatie ontslag krijgt stort zijn leven in. Hij kan zijn onrust alleen kwijt bij Jay...

Das Mädchen und die Spinne

Mara helpt Lisa verhuizen, want zij verlaat het gezamenlijke hippe huis en gaat op zichzelf wonen. Iedereen komt meehelpen. Maar terwijl ze vrolijk in de weer lijken met het verplaatsen van dozen en schilderen van muren, zindert het onder de oppervlakte. Mara trekt een spoor van kleine catastrofes door het nieuwe appartement van Lisa. De aardige klusjesman wordt door de jonge vrouwen doorgegeven als een seksspeeltje. Er worden geheime glimlachjes uitgewisseld en de onderlinge gesprekken waarin onzekerheden op fascinerende wijze worden gecamoufleerd nemen bizarre wendingen. De tweeling regisseurs Ramon en Silvan Zürcher hebben een volkomen eigen filmtaal ontwikkeld, waarin de kleuren van het scherm afspatten. Een heel mooie en pure film, maar ook irritant, net zo’n satijnen stofje dat begint te rafelen en waar je dan aan blijft trekken totdat je het helemaal stuk maakt. Als een echt goed gedicht, of een film van Roy Andersson.

Poeslief 2

Iedereen is gek op katten, of nou ja bijna iedereen. Daaruit ontstond het idee voor ‘Poeslief’. Een film die draait om een kijkje achter de schermen bij Abatutu op de set van films, reclameshoots, opera, toneel etc. Daarnaast een hele hoop leuke kattenfilmpjes. De film komt uit op dierendag en wordt verteld door Abatutu, de kat die ook al te zien was in De Wilde Stad. Via Facebook, TikTok en Instagram kan iedereen zijn of haar leukste kattenfilmpje delen of uploaden. Wie weet komen die in de film en wordt jouw kat wel net zo beroemd als Abatutu.