EU: bezorgd, maar Kosovo en ServiŽ leggen geschil over kentekens bij

Servië en Kosovo hebben hun grensgeschil over de wederzijdse erkenning van kentekenplaten voorlopig opgelost volgens EU-informatie. "We hebben een deal!", schreef Miroslav Lajcak, vertegenwoordiger van de EU voor de Westelijke Balkan, zojuist op Twitter.

Na twee dagen van intensieve onderhandelingen is een akkoord bereikt om de spanningen te de-escaleren. Kosovo beloofde de speciale politie-eenheden van de grens terug trekken en wegblokkades op te heffen. Daarmee lijkt in eerste instantie het gevaar van een gewelddadige escalatie te zijn afgewend. Een werkgroep met deelname van EU-vertegenwoordigers zal dan binnen zes maanden een permanente oplossing uitwerken.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het geschil en bemiddelde tussen de twee regeringen tijdens een reis naar Pristina en Belgrado. Tegelijkertijd werden in Brussel gesprekken gevoerd met onderhandelaars van beide kanten. 

De aanleiding voor de spanningen in het grensgebied van Kosovo en Servië was een nieuwe overheidsverordening van Kosovo. Volgens deze wet mogen kentekenplaten uit Servië niet meer worden gebruikt in Kosovo. De verordening treft enkele duizenden Kosovaarse Serviërs die in een enclave wonen. Servië van zijn kant heeft langere tijd de kentekenplaten die Kosovo heeft ingevoerd na de onafhankelijkheidsverklaring in 2008 niet erkend.