Motorcoureur Berta Viñales (15) overleden

Motorcoureur Dean Berta Viñales is zaterdag om het leven gekomen na een crash op het circuit van Jerez. De jongeling reed in het World Supersport 300-kampioenschap in het bijprogramma van de World Superbikes. Het neefje van MotoGP-coureur Maverick Viñales werd slechts vijftien jaar.

Tijdens de eerste race werd, zoals wel vaker in het kampioenschap vol jonge talenten, hard geknokt in de voorste gelederen. Na tien ronden ging dat helemaal fout: achterin de kopgroep gingen meerdere coureurs onderuit, waaronder Viñales. De race werd met de Nederlander Jeffrey Buis aan kop direct stilgelegd en werd ook niet meer hervat.

Medische hulp was snel ter plaatse, maar de verwondingen aan zijn hoofd en borstkas waren te ernstig: een uur of twee na het ongeval kwam vanuit het medisch centrum het bericht dat Viñales was overleden. De resterende races op het circuit, race één in de World Supersport- en World Superbikes-kampioenschappen, waren al geannuleerd.

Viñales was met name de afgelopen weken lekker bezig, met onder meer een vierde plaats in Magny-Cours en plek zes in Barcelona. In Jerez zat hij er ook weer goed bij, nadat hij zich als tiende had gekwalificeerd, tot het noodlot toesloeg. Viñales is al de derde tiener die dit jaar om het leven komt in de internationale motorsportklasses: Hugo Millan (14) verongelukte in juli in Aragon tijdens een race in het Junior-WK Moto3, Jason Dupasquier (19) verongelukte in mei tijdens de Moto3-kwalificatie in Mugello.