Italiaanse Balsamo houdt Vos van vierde titel bij WK wielrennen

Elisa Balsamo is de nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen. Bij het WK wielrennen rondom Leuven was de Italiaanse in de sprint net te sterk voor Marianne Vos, die genoegen moest nemen met een zilveren mediale. De Poolse Katarzyna Niewiadoma legde beslag op de derde plaats.

De wegwedstrijd bij de vrouwen was de eerste honderd kilometer niet de moeite waard om te kijken, maar in de laatste vijftig kilometer kregen we in Leuven toch nog een leuke koers. Op de vele hellingen rondom Leuven waren er veel tempoversnellingen, maar vanwege de korte hellingen kan daar het verschil niet gemaakt worden.

In de voorlaatste ronde op de Wijnpers, de lastigste helling van de plaatselijke ronde, liet Vos zien dat ze een van de sterkste van de wedstrijd was. De Nederlandse kopvrouw glipte mee in een omvangrijke groep, maar doordat er totaal geen samenwerking was kon een achtervolgende groep aan de finishstreep weer terugkeren.

Ook in de slotronde kregen we een zelfde soort scenario. Vos kon opnieuw met de beste mee op de Wijnpers, en leek er een ideale situatie voor Nederland te ontstaan, doordat ook Ellen van Dijk mee was. Met twee rensters op een groep van vijf leek Oranje de overhand te hebben, maar ook ditmaal was er geen samenwerking te vinden in de kopgroep en kon de rest weer aansluiten.

In aanloop naar de sprint probeerde Van Dijk het nu maar met een demarrage, maar ondanks het nu wel stevige doorrijden van Van Dijk werd ze toch weer bijgehaald en kregen we een sprint voor de regenboogtrui. Waar Nederland de sprinttrein niet op gang kreeg voor Vos, trok Italië de sprint wel perfect aan voor Elisa Balsamo. Vos kon nog net naar het wiel van Balsamo sprintten, maar in de eindsprint kwam Vos net wat krachten te kort om de Italiaanse te passeren, waardoor de 23-jarige Balsamo de nieuwe wereldkampioene werd in Leuven. Vos moest genoegen nemen met zilver, die daarmee net naast haar vierde wereldtitel greep. Katarzyna Niewiadoma pakte het brons in België.