F1: Norris verrast tijdens kwalificatie in Rusland

Lando Norris heeft zijn eerste poleposition gepakt uit zijn Formule 1-carrière. De Brit reed op een opdrogende baan in Rusland een tijd van 1.41,993 en bleef hiermee Carlos Sainz en George Russell voor. Lewis Hamilton pakte slechts de vierde positie, terwijl Max Verstappen vanwege zijn nieuwe motor geen tijd neerzette.

Na de buien van eerder vandaag was het nat in Sochi, waardoor het hele veld in Q1 op intermediates naar buiten kwam. Verstappen was een van hen, maar de Nederlander wist dat hij achteraan moest starten waardoor hij het na twee rondjes voor gezien hield. Omdat de baan langzaam maar zeker opdroogde werden de tijden sneller en sneller. Kimi Räikkönen, Mick Schumacher, Antonio Giovinazzi en Nikita Mazepin kwamen er niet aan om door te gaan naar de volgende sessie.

In het tweede deel kwam Charles Leclerc niet meer in actie, omdat de Monegask door een motorwissel ook morgen achteraan moet starten. Nicholas Latifi spinde en zette uiteindelijk geen tijd neer. De baan droogde steeds verder op, waardoor het stuivertje wisselen was tussen de coureurs. Het betekende dat Sebastian Vettel en Pierre Gasly er op het laatste moment buiten vielen. Ook Yuki Tsunoda kon uitstappen.

De rijders begonnen in het laatste deel op de intermediates, waarbij Hamilton en Valtteri Bottas veruit de snelsten waren. Het was Russell die als eerste naar de slicks ging, waarna de rest van het veld volgde. Bij het inrijden van de pits ging Hamilton de fout in en reed zijn voorvleugel stuk tegen de muur. Het wisselen kostte veel tijd, waardoor de Brit zijn tijd niet meer kon verbeteren.

Het duurde even voordat de slicks op temperatuur waren, waardoor de rijders die laat gewisseld hadden geen voordeel van het droogweerrubber hadden. In de laatste minuten werden de tijden sneller en sneller, waarbij het Norris was die zijn eerste poleposition kon claimen. Sainz reed met de Ferrari verrassend naar plek twee, voor de even verrassende Russell. Hamilton kwam niet verder dan plek vier, voor Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Bottas, Lance Stroll, Sergio Perez en Esteban Ocon.