Giftige wolfspin kruipt uit bananendoos in supermarkt

Met zijn grote lijf en lange harige poten ziet de giftige wolfspin er niet bepaald uit als een schattig diertje. De medewerkers van een Albert Heijn in Zoetermeer schrokken dan ook behoorlijk toen er een wolfspin uit een bananendoos vandaan kroop. Meer hierover bij de Stentor.

"Vermoedelijk komt de spin uit Costa Rica, maar het is altijd mogelijk dat hij onderweg is ingestapt op de bananenexpress.” De medewerkers van de supermarkt konden het dier vangen in een bakje en zo verhinderen dat de spin de winkel inkroop.

Wolfspinnen zijn jachtspinnen, ook wel loopspinnen genoemd. Er zijn grote en kleine soorten. Over het algemeen zien ze er stevig en robuust uit, en ze zijn vrijwel overal ter wereld te vinden. Alleen al in Midden-Europa zijn er ruim zeventig soorten geteld. Ze hebben hun naam te danken aan hun 'dichte' beharing, de wolfachtige wijze waarop ze hun prooi besluipen en de snelheid waarmee ze de aanval inzetten.

De tarantula wordt doorgaans geassocieerd met de vogelspin maar is in werkelijkheid de wolfspin Lycosa tarantula, een behaarde roof- en jachtspin die wel degelijk flink kan bijten en waarvan bekend is dat huismussen en andere kleinere gewervelde diersoorten de beet niet overleven.

Alle spinnen zijn giftig, laat dat duidelijk zijn, alleen zijn de meeste spinnen niet gevaarlijk voor de mens. Een spin die wordt uitgedaagd of in de knel komt, zal vrijwel zeker bijten. Er doen verhalen de ronde over necrose als gevolg van de beet van een Europese wolfspin, dat is echter niet bewezen. De kaken van de meeste spinnen kunnen niet door de huid heen dringen. Verschijnselen van de beet van een wolfspin zijn: roodheid, zwelling, jeuk en pijn, zoals bij een wespensteek.

De dierenambulance heeft de wolfspin overgebracht naar Reptielenzoo Serpo.

Close-up wolfsspin ( Foto-Pixabay)
Close-up wolfsspin ( Foto-Pixabay)