'Dansen met Janssen' succesvol qua vaccinaties, maar helaas met onjuist advies

Het tv-programma Propaganda (KRO-NCRV) stelt dat de beslissing om jongeren te laten ‘Dansen met Janssen’ is niet tot stand gekomen dankzij een OMT-advies, zoals Hugo de Jonge deed geloven. Vaccins zouden zijn vrijgegeven door een defecte koeling. Een woordvoerder van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet weten dat er door een kapotte koeling 1200 Janssen vaccins versneld moesten worden toegediend. Dit impliceert dat deze vaccins maar 3,2% uitmaakten van de in totaal 375.000 stuks gegeven 'Dansen met Janssen' vaccins.

In juni kwam een voorraad COVID-19 vaccins van Janssen beschikbaar die we gericht wilden inzetten voor de mensen die baat hebben bij een enkele vaccinatie, zoals militairen op missie, daklozen maar ook jongeren. Ook kwam de zomervakantie eraan met de bijbehorende feesten en stappartijen, vertelt de woordvoerder. "Die kapotte koelkast bij de GGD in Utrecht heeft daar niets mee te maken".

Volgens epidemioloog Amrish Baidjoe in 'Propaganda' zijn jongeren misleid. Ze kregen op deze manier een vrijbrief van het kabinet om het nachtleven in te gaan. Met één dosis Janssen konden ze al direct een QR-code verkrijgen waarmee ze eindelijk weer op stap konden gaan, of ze nu beschermd waren of niet.

Omdat men niet gelijk na het Janssenvaccin beschermd is tegen COVID-19 en men op grote schaal sjoemelde met QR-codes liep het aantal COVID-19 besmettingen zo snel op (van 552 tot ruim 10.000 positief getesten per dag) dat de versoepelingen voor het nachtleven binnen drie weken werden teruggedraaid. Meer hierover bij het AD.