'Mensen maakten 120.000 jaar geleden al kleding'

In Marokko is weer een interessante archeologische vondst gedaan, zoals wel vaker gebeurde dat in de zogenaamde Contrebandiers-grot. Eerder aangetroffen botten werden door onderzoekers onder de loep genomen, met een interessante conclusie over de menselijke geschiedenis.

Wetenschappers wilden meer te weten komen over het dieet van de bewoners van de grot, maar men kwam vrij rap tot de conclusie dat gevonden dierenbotten niet slechts restanten van maaltijden waren. De botten zouden namelijk ook gebruikt zijn om de huiden van dieren te schrapen en deze te verwerken tot een soort leer en bont.

Uit andere botten wist men af te leiden dat onder meer zandvossen, goudjakhalsen en wilde katten gebruikt werden voor hun huid, terwijl andere diersoorten wel voor vlees werden gedood. De voorzichtige conclusie is dat onze voorouders in de Marokkaanse grot zo'n 90.000 tot 120.000 jaar geleden al kleding maakten van dierlijke huiden.

In totaal werden 62 botfragmenten onder de loep genomen, zeven daarvan bleken dienst gedaan te hebben om huiden te schrapen. Die gereedschappen werden onder meer gemaakt van de ribben van antilopes en werden verwerkt naar een soort spatelachtige vorm.