Klimmers Grossman en Fuji wereldkampioen boulderen

In Moskou is het wereldkampioenschap sportklimmen in volle gang. Eerder deden we al verslag van de opening van het WK, het speedklimmen, dit keer waren de klimmers in het boulderen aan de beurt. Daarin krijgen de zes finalisten vier boulderproblemen voorgeschoteld, waarvoor ze vier minuten de tijd hebben om de top te bereiken. Rond halfweg ligt een 'zone' te wachten, een extra scoremoment.

Vrouwen
Na drie boulders stond de Amerikaanse Natalia Grossman bovenaan met drie tops en drie zones. Camilla Moroni uit Italië had dezelfde score, maar had wel vijf pogingen meer nodig gehad voor haar drie tops. De Russische Elena Krasovskaia stond net als Brooke Raboutou uit de VS op twee tops en twee zones, de Servische Stasa Gejo deed met één top en twee zones ook nog mee voor het brons.

Krasovskaia wist het op de laatste boulder niet voor elkaar te krijgen, waardoor Gejo zeker was van het brons. Moroni wist haar topwedstrijd voort te zetten en topte de laatste boulder in twee pogingen, waardoor zilver zeker was en goud nog mogelijk. De hoop op de wereldtitel verging echter weer snel, want op Grossman stond geen maat: de Amerikaanse topte de laatste boulder in één keer en is de nieuwe wereldkampioene.

Mannen
Kokoro Fuji ging als een dolle omhoog, boulder na boulder. Na drie stuks had hij drie tops te pakken en alleen het feit dat zijn Japanse landgenoot Tomoa Narasaki na de tweede ook de derde wist te toppen hield hem nog van de vroegtijdige wereldtitel af. Fuji stond op drie tops en drie zones uit vier pogingen, Narasaki op twee tops en twee zones. De Fransman Manuel Cornu en de Rus Aleksey Rubtsov stonden op één top en twee zones, met nog één boulder te gaan.

Op de laatste boulder haalde Rubtsov de top, maar het goud werd gepakt door Fuji: met een zone was dat al binnen en de in bloedvorm verkerende Japanner ging gelijk door voor de top - vier uit vier, een enorme overmacht in de WK-finale. Narasaki maakte het Japanse feestje compleet door ook de derde boulder te toppen en zo het zilver te pakken met drie tops, het brons was voor de Fransman Manuel Cornu: met twee tops en drie zones kwam hij gelijk met Rubtsov, maar hij had slechts twee pogingen nodig voor zijn twee tops, tegen zeven voor Rubtsov.