Canada: liberale partij van Trudeau leidt peilingen maar haalt minderheidskabinet

De Liberalen van premier Justin Trudeau liggen op koers om de verkiezingen in Canada te winnen, zo voorspelden de televisiezenders CBC en CTV toen de stemresultaten langzaam binnen druppelden, maar het ziet ernaar uit dat ze hun doel van een beslissende meerderheid niet zullen bereiken.

Trudeau leidt nu een regering met een minderheid van Lagerhuiszetels en is afhankelijk van de steun van andere partijen om wetgeving aan te kunnen nemen. Hij riep twee jaar vervroegd de verkiezingen uit in de hoop een parlementaire meerderheid te behalen.

Volgens de Canadese verkiezingen staan de Liberalen in 155 kiesdistricten aan de leiding, evenveel als voor de verkiezingen, waaronder 109 in het Trudeau-gezinde Ontario en Quebec.

"Het is een Groundhog Day verkiezing," zei Gerald Baier, een professor in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van British Columbia. "Het lijkt erop dat de ambivalentie is gebleven (van de verkiezingen van 2019)."

Het Lagerhuis telt 338 zetels en een partij moet er 170 winnen om een meerderheid te hebben. De Conservatieven stonden op de tweede plaats, leidend in 121 districten. 

"Mensen zouden zeer aangenaam verrast zijn als er een Liberale meerderheidsregering was, binnen het Liberale kamp, maar ik denk dat het nog veel te vroeg is om dat te kunnen vaststellen," vertelde Gerald Butts, een voormalige topadviseur en goede vriend van Trudeau, aan CBC TV.

De peilingen meldden de resultaten veel later dan gebruikelijk, omdat sommige stembureau's gedwongen waren om met minder mensen te werken als gevolg van COVID-19 beperkingen. Hierdoor ontstonden lange rijen, sommige kiezers moesten uren wachten om te kunnen stemmen in het zuiden van Ontario.

Slechts ongeveer een derde van de stembureaus in Quebec en Ontario heeft hun resultaten gemeld en slechts 5% in British Columbia, een andere provincie waar een nek aan nek race aan de gang is.

Trudeau, 49, een charismatische liberaal en zoon van de voormalige liberale premier Pierre Trudeau, kwam in 2015 aan de macht. Maar de liberalen zakten bij de verkiezingen in 2019 naar een minderheid nadat Trudeau imagoschade had opgelopen doordat bekend werd dat hij jaren geleden als 'blackface' was geschminkt en verkleed.

In de eerste reeks regionale resultaten gingen de liberalen aan de leiding of werden ze verkozen in 23 van de 32 parlementsdistricten in de vier Atlantische provincies. Vóór de verkiezingen hadden de liberalen 27 zetels.

Door een vertraging bij het tellen van de ingezonden stemmen kunnen de resultaten in deze spannende verkiezingen pas later worden gepubliceerd.

Elections Canada zal pas dinsdag beginnen met het tellen van de ongeveer 800.000 stembiljetten, nadat het deze heeft kunnen vergelijken met de stemmen die in persoon zijn uitgebracht. Die kunnen de uitslag helpen bepalen in meerdere districten.

Canada verkiezingen 2021 ( foto-Pixabay)
Canada verkiezingen 2021 ( foto-Pixabay)