VS zit aan maximaal leenbedrag, Yellen waarschuwt voor zware financiële crisis

De grootste economie ter wereld kan niet meer dan 28,5 biljoen dollar lenen. Deze grens is al enige tijd bereikt. De Amerikaanse minister van Financiën Yellen waarschuwt nu dat het land zijn rekeningen voor volgende maand niet kan betalen. De gevolgen zouden verwoestend zijn.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft er bij het Congres opnieuw op aangedrongen het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. In een opiniestuk in de "Wall Street Journal" schreef Yellen dat als de VS zijn verplichtingen niet nakomt, dit een historische financiële crisis zal veroorzaken. "We zouden uit deze crisis komen als een permanent verzwakte natie." De kredietwaardigheid van de VS is tot dusver een strategisch voordeel geweest.

Een crisis veroorzaakt door het faillissement van de Amerikaanse regering zou de economische schade van de aanhoudende pandemie van het coronavirus verergeren, de beurzen overhoop gooien en de Amerikaanse economie in een recessie storten. Miljoenen banen zouden verloren gaan en de rente zou permanent stijgen.

Yellen noemde in haar tekst geen tijdstip waarop een faillissement zou kunnen plaatsvinden. Ze had echter eerder aangegeven dat dit al in oktober zou kunnen gebeuren als het ministerie van Financiën zijn betalingsreserves en buitengewone leencapaciteit binnen het kader van de $28,4 biljoen zou hebben verbruikt.

Republikeinen in het Congres hebben tot nu toe geweigerd het schuldenplafond te verhogen of op te schorten. Huiswoordvoerster Nancy Pelosi, een democraat, wees erop dat het Congres het schuldenplafond drie keer heeft verhoogd tijdens de regering-Trump met tweeledige goedkeuring. Ze verwacht dat dit dit keer ook het geval zal zijn.

De Democratische leider van het Huis, Jim Clyburn, zei dat de Democraten misschien zonder de hulp van de Republikeinen het schuldenplafond omhoog moeten krijgen.

Doemscenario Amerikaanse financiën ( Foto-Pixabay)
Doemscenario Amerikaanse financiën ( Foto-Pixabay)