Zweedse golfer Broberg zegeviert op Dutch Open, vierde plaats Van Driel

Golfer Kristoffer Broberg heeft zondag het Dutch Open op zijn naam geschreven. De Zweed had op de laatste dag op golfbaan Bernardus in Cromvoirt voldoende aan een ronde par (72 slagen) om zijn tweede titel op de Europese Tour veilig te stellen. Darius van Driel eindigde op een verdienstelijke vierde plaats.

Broberg kwam uit op een totaal van 265 slagen. De Duitser Matthias Schmid eindigde op drie slagen van de winnaar als tweede en de Spanjaard Alejandro Cañizares belandde met een score van 270 op de derde plaats. De 35-jarige Broberg had een voorsprong van acht slagen. Hij had tijdens zijn vierde ronde moeite om zijn zenuwen in bedwang te houden. Hij begon nog wel met een birdie, maar sloeg vervolgens drie bogeys. Dankzij een birdie op de zeventiende hole kon hij met een gerust hart zijn laatste hole spelen (par).

Van Driel verzekerde zich op de laatste dag van het grootste Nederlandse golftoernooi van de gedeelde vierde plek. Met een slotronde van 69 slagen wist de Nederlander nog drie plaatsen te klimmen in het klassement. Met de Belg Thomas Detry sloot hij het toernooi in Brabant af met een score van 273 slagen. Voor Van Driel was het dit jaar zijn vijfde eindklassering in de top tien van een evenement op de Europese Tour.

Broberg won bijna zes jaar geleden zijn eerste titel bij de BMW Masters. Die eindzege was goed voor een winstpremie van ruim 1 miljoen euro. Daarna moest hij lang wachten op zijn tweede triomf op de Europese Tour. In Cromvoirt was hij eindelijk weer eens de beste. Hij streek in Brabant een bedrag van ongeveer 166.000 euro op.

Sven Maurits gebruikte zeventig slagen voor zijn zondag. Met een totaal van 280 slagen belandde hij op de gedeelde 27e plaats. Rowin Caron, Philip Bootsma (beiden 38e met een score van 282), Mike Toorop (50e met 284), Lars van Meijel (58e met 285), Daan Huizing (69e met 288), Nordin van Tilburg (74e met 290) en Koen Kouwenaar (76e met 297) waren in het slotweekeinde voor eigen publiek eveneens nog actief. Joost Luiten haalde het slotweekend niet.