Downhillers sluiten World Cup-seizoen in stijl af, tiener pakt eindwinst in World Cup

In het Amerikaanse Snowshoe is het World Cup-seizoen voor de mountainbikers op de downhill afgesloten. Dat gebeurde met weer een geweldige strijd, zowel bij de vrouwen als de mannen, terwijl in beide competities de eindwinnaars nog bepaald moesten worden.

Vrouwen
Myriam Nicole begon als leidster in het World Cup-klassement, de Franse wereldkampioene moest vooral niks geks doen om de Zwitserse Camille Balanche en de Oostenrijkse rookie Valentina Höll achter zich te houden. Höll noteerde met een geweldige run de snelste tijd, waarna de Française Marina Cabirou net tekort kwam, terwijl Balanche de tijd ook niet haalde - de Zwitserse noteerde de derde tijd.

Nicole stond als laatste boven en de opdracht met Höll op één was duidelijk: top-4 zou de World Cup-titel opleveren. De Française leverde tijd in op Höll, maar was ruim op weg naar de derde plek...tot ze in een van de laatste bochten onderuit gleed. Nicole stond snel op, maar kwam niet verder dan plek zeven, en dus ging niet alleen de dagwinst, maar óók de eindwinst naar supertalent Höll.

Mannen
Thibaut Daprela kwam als leider in het World Cup-klassement naar Snowshoe, maar kende louter drama: op woensdag brak zijn voorwiel doormidden en ging hij hard onderuit, in de kwalificatie voor wedstrijd twee crashte de jonge Franse sensatie wéér hard. Dit keer was een operatie nodig en kwam zijn seizoen ten einde, maar vóór de laatste wedstrijd had hij - ondanks het niet kunnen starten - dus nog wel kans op de eindwinst.

Landgenoten Loris Vergier en Loïc Bruni konden Daprela nog van de eindwinst houden en ook de Brit Reece Wilson had nog een kans, zij het vooral theoretisch. Daar bleef het bij: Wilson was onderweg 1,2 seconden sneller dan Angel Suarez Alonso, op dat moment de snelste man, maar zijn ketting schoot los en de Britse Trek-rijder kon het vergeten wat betreft de eindzege.

Met zes man te gaan was Suarez nog altijd de snelste, ietwat verrassend, en ook Luca Shaw kwam een dikke halve seconde tekort. Matt Walker zat onderweg vier duizendsten boven de tijd van Suarez, maar de Brit kreeg een lekke achterband en was gezien. Vergier leverde vervolgens onderweg wat tijd in, maar daarna ging het nog meer fout: eerst schoot hij rechtdoor, vervolgens stuiterde hij tegen een boom, gelukkig wel zonder nare gevolgen.

Troy Brosnan was de volgende en de Australiër vloog naar beneden: hij pakte een halve seconde voorsprong, leverde het weer in, maar dook vervolgens tóch 0,210 seconden onder Suarez' tijd door. Finn Iles ging eveneens sterk naar beneden en gaf slechts enkele tienden toe, tot de Canadees een boom kopte. Hij kon 'gewoon' door, maar was wel een kleine tien seconden kwijt.

Zo stond alleen Bruni nog boven en de viervoudig wereldkampioen maakte er een schitterende show van. Hij dook onder Brosnan's tijd en was aan de finish 0,421 seconden sneller: goed voor de dagwinst én de eindwinst in het World Cup-klassement.