Van der Mark 5e in natte World Superbikes-race, Bassani stunt met podium

Op het circuit van Barcelona is motorcoureur Michael van der Mark uitstekend begonnen aan het weekeinde in de World Superbikes. De Nederlandse BMW-coureur finishte als vijfde in race één, zondag volgen nog de superpolerace (11.00 uur) en race twee (15.15 uur).

De poleposition was eindelijk weer eens voor good old Tom Sykes op zijn BMW, met titelfavorieten Toprak Razgatlioglu (Yamaha) en Jonathan Rea (Kawasaki) naast zich op de eerste rij - Michael van der Mark vertrok als negende, Garrett Gerloff ging op weg naar de grid onderuit en startte überhaupt niet.

Sykes kende een dramatische start en viel ruim tien posities terug, Razgatlioglu pakte de leiding, voor Rea, Michael Ruben Rinaldi, Andrea Locatelli en de verrassend sterke Axel Bassani. Rea pakte de eerste plek snel over, terwijl Bassani de race van zijn leven reed en al snel plek twee aan kon vallen. Rinaldi volgde op kleine afstand, met Van der Mark op zijn achterwiel.

Bassani wist Razgatlioglu zowaar te passeren, terwijl Van der Mark in de strijd om plek vier voorlopig afrekende met Rinaldi en Alex Lowes. Razgatlioglu pakte zijn plek halverwege weer terug en door al het duelleren kon Van der Mark aansluiten. Het gat met Rea werd ook steeds kleiner en met negen ronden te gaan zette Razgatlioglu zijn Yamaha langs de leidende Kawasaki.

Rea had het wat lastig en Bassani profiteerde door plek twee over te nemen, maar voor hem ging het fout: Razgatlioglu's Yamaha gaf ineens de geest en de Turk was klaar. Van der Mark begon met aanvallen op Rea, maar kreeg juist Rinaldi langs zich heen, waarna de Ducati-coureur in no-time ook Rea te grazen nam.

Ondertussen was het niet Bassani, Rinaldi, Rea of Van der Mark die het beste tempo had, maar Scott Redding: op de Ducati kwam de Brit overal langs en met ruim twee ronden te gaan verdrong hij Bassani van de eerste plek. Redding reed indrukwekkend rap weg en pakte de overwinning, voor Bassani, die zijn eerste WK-podium ooit pakte - in het WK Supersport was het nooit gelukt. Rinaldi completeerde het podium, voor Rea en Van der Mark.