Vader van de ZX Spectrum Sir Clive Sinclair (81) is overleden

Sir Clive Sinclair, de uitvinder en ondernemer die een belangrijke rol speelde bij het naar de massa brengen van thuiscomputers, is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn dochter, Belinda, zei dat hij donderdagochtend thuis in Londen stierf na een lang ziekbed. Sinclair vond de zakrekenmachine uit, maar stond vooral bekend om het populair maken van de thuiscomputer, en bracht deze tegen relatief betaalbare prijzen naar Britse winkels.

Veel hedendaagse titanen van de game-industrie zijn begonnen met een van zijn ZX-modellen. Voor een bepaalde generatie gamers was de favoriete computer de ZX Spectrum 48K of zijn rivaal, de Commodore 64.

Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX, reageerde op Twitter op een artikel waarin Sir Clive de vader van de ZX Spectrum wordt genoemd: "RIP, Sir Sinclair. Ik hield van die computer.”

Belinda Sinclair, 57, vertelde aan de Guardian: “Hij was een fantastische man. Hij was erg slim en altijd in van alles geïnteresseerd. Mijn dochter en haar man zijn ingenieurs, dus hij zou met hen over techniek praten.”

Sir Clive verliet de school op 17-jarige leeftijd en werkte vier jaar als technisch journalist om geld in te zamelen voor de oprichting van Sinclair Radionics. In het begin van de jaren zeventig vond hij een reeks rekenmachines uit die zo klein en licht genoeg waren om in de broekzak te passen in een tijd dat de meeste rekenmachines zo groot waren als een ouderwetse winkelkassa. "Hij wilde dingen klein en goedkoop maken, zodat het toegangelijk werd voor veel mensen", zei zijn dochter.

Zijn eerste thuiscomputer, de ZX80, genoemd naar het jaar waarin hij verscheen, zorgde voor een revolutie op de markt. Het model leek in de verste vertie niet op de huidige PC's. Voor £ 79,95 in kitvorm en £ 99,95 gemonteerd, was het ongeveer een vijfde van de prijs van andere thuiscomputers in die tijd. Van de ZX-80 werden 50.000 eenheden verkocht, terwijl zijn opvolger, de ZX81, £ 69,95 kostte en 250.000 keer werd verkocht. Veel veteranen uit de game-industrie begonnen met het typen van programma's in het op aanraking gebaseerde toetsenbord en raakten verslaafd aan games zoals 3D Monster Maze en Mazogs. De ZX80 en ZX81 maakten hem erg rijk: in 2010 vertelde Sinclair aan The Guardian: "Binnen  een periode van twee of drie jaar maakten we £ 14 miljoen winst per jaar."

De zakenmagnaat Lord Sugar bracht op Twitter hulde aan zijn "goede vriend en concurrent" en schreef: "Wat heeft deze man het ver geschopt, hij begon met consumentenelektronica in het VK met zijn versterkerkits, vervolgens rekenmachines, ontwikkelde mini-tv en natuurlijk de Sinclair ZX. En niet te vergeten zijn eigenzinnige elektrische auto. RIP vriend.”

In 1982 bracht hij de ZX Spectrum 48K uit. De rubberen toetsen, de vreemde botsende beelden en het blikkerig geluid verhinderden niet dat het een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van de Britse game-industrie. Geliefde games – in kleur – die een generatie inspireerden, waren onder meer Jet Set Willy, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg, Saboteur, Knight Lore en Lords of Midnight.

Sinclair werd een begrip toen zijn producten uit de schappen vlogen en in 1983 werd geridderd. Maar hij zou ook synoniem worden met een van zijn minder succesvolle uitvindingen - de Sinclair C5 - die hem financieel de kop kostte. De C5, een elektrische driewieler op batterijen, werd gelanceerd in januari 1985, en Sinclair voorspelde in het eerste jaar een verkoop van 100.000 stuks.

Maar de C5 flopte en Sinclair Vehicles kwam in oktober van hetzelfde jaar onder curatele te staan. Reviewerss uitten hun bezorgdheid over de veiligheid van de elektrische driewieler doordat men op de C5 slecht zichtbaar was voor automobilisten. Het jaar daarop verkocht Sinclair zijn computerbedrijf aan Amstrad.

De Sinclair TV80, een zak-tv, was een ander apparaat, dat net als de C5 niet aansloeg, hoewel mensen nu regelmatig TV-programma's op hun mobiele telefoon bekijken. En hoewel de huidige elektrische voertuigen er niet uitzien als de Sinclair C5, die later een cultstatus verwierf, zijn ze immens populair.

Belinda Sinclair zei: “Het waren de ideeën, de uitdaging, die hij spannend vond. Hij kwam met een idee en zei: 'Het heeft geen zin om te vragen of iemand het wil, omdat ze het zich niet kunnen inbeelden.'”

Sinclair maakte zelf geen gebruik van zijn eigen uitvindingen. Zijn dochter zei dat hij voor zover ze wist nooit een zakrekenmachine had, maar altijd een rekenliniaal bij zich had. En hij vertelde in interviews dat hij geen computer of e-mail gebruikte.

Naast het uitvinden waren zijn interesses onder meer poëzie, marathons lopen en poker. Hij verscheen in de eerste drie seizoenen van de Late Night Poker-televisieserie en won de eerste seizoensfinale van de Celebrity Poker Club spin-off, waarbij hij Keith Allen versloeg.

Hij wordt overleefd door dochter Belinda, zonen Crispin en Bartholomew, respectievelijk 55 en 52 jaar oud, vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. 

  

Opmerking submitter: "Denk dat oudere Fokkers deze man nog wel kennen en zijn producten hebben gebruikt. Voor velen zal het de eerste kennismaking met een computer zijn geweest. Voor mij in ieder geval wel (ZX-81)."