Speedklimmers strijden om wereldtitel in Moskou

In het Russische Moskou is het wereldkampioenschap sportklimmen van start gegaan. Op dag één stond het speedklimmen op het programma en dat leverde mooie en soms wat verrassende uitslagen op.

Bij de mannen viel er in de achtste finales al een prominent slachtoffer: oud-wereldrecordhouder Reza Alipour uit Iran werd verslagen door de verrassende Spanjaard Erik Noya. Die bleef indruk maken en schopte het zelfs tot de finale, waarin hij Danyil Boldyrev trof.

De Oekraïner was in de eindstrijd wel een maatje te groot en knalde de vijftien meter hoge muur op in 5,73 seconden, tegenover 5,95 voor Noya. Het brons ging met 6,31 naar de Amerikaan Noah Bratschi, die de Fransman Guillaume Moro na een slippertje de baas was.

Bij de vrouwen zagen we in de achtste finales een strijd tussen tweelingzussen Natalia en Aleksandra Kalucka uit Polen, gewonnen door Natalia. Die bleef snel omhoog gaan en rekende in de halve eindstrijd af met landgenote en regerend tweevoudig wereldkampioene Aleksandra Miroslaw, die van de muur viel.

De 7,07 seconden van Kalucka was wel een zeer rappe tijd, in de andere halve finale - een Russisch onderonsje - was Iuliia Kaplina met 7,09 te sterk voor Ekaterina Barashchuk. Kaplina maakte in de finale vervolgens een fout en met 7,18 pakte Kalucka de wereldtitel, terwijl Miroslaw revanche nam in de strijd om brons: 7,00 en winst tegen Barashchuk.

Het WK gaat vrijdag verder met de kwalificaties in het boulderen.