Zinderende downhill levert Wilson eerste World Cup-zege op

In het Amerikaanse Snowshoe in West Virginia is de World Cup-finale in het mountainbiken begonnen. Als eerste was het de beurt aan de downhillers, die hun eerste van twee wedstrijden afwerkten.

Mannen
Thibaut Daprela begon als koploper in het World Cup-klassement en de jonge Fransman ging weer geweldig naar beneden, maar met een snelle tussentijd ging het fout: zijn voorwiel brak doormidden en hij maakte een nare smak, hoewel hij gelukkig wel snel weer op de been was. Even later werd de snelste tijd neergezet door zijn landgenoot Loïc Bruni, die grote indruk maakte op vooral het bovenste stuk.

Reece Wilson kwam vervolgens naar beneden in de eerste wedstrijd nadat hij zijn wereldtitel van vorig jaar niet wist te verdedigen. De Schot raasde als een dolle naar beneden, was vooral onderin zeer snel en klopte Bruni's tijd met 0,032 seconden. Alleen Loris Vergier uit Frankrijk (+0,580) bleef verder binnen een seconde en nadat de Canadees Finn Iles, de snelste in de kwalificaties, de vierde tijd noteerde was Wilson's eerste World Cup-zege een feit.

Daprela staat overigens nog aan de leiding in het klassement met alleen de beslissende wedstrijd van zaterdag nog te gaan, Vergier en Bruni kunnen hun jonge landgenoot nog van de titel houden.

Vrouwen
De Française Marine Cabirou was de eerste die een echt snelle tijd noteerde, maar die werd rap aan gort gereden: de jonge Oostenrijkse Valentina Höll was vorig jaar dé sensatie, maar crashte op het WK in eigen land en raakte geblesseerd. Dit jaar leek ze de druk niet helemaal aan te kunnen, maar in Snowshoe vloog ze naar beneden, maar liefst 5,695 seconden sneller dan Cabirou. De Zwitserse Camille Balanche kwam er vervolgens tussen en noteerde op 4,617 seconden de tweede tijd.

Myriam Nicole was de laatste die naar beneden kwam, de wereldkampioene was in de kwalificatie veruit de snelste en in de wedstrijd dook ze ook ruim onder Höll's tussentijden. Richting het slotstuk had ze maar liefst 3,672 seconden voorsprong...maar toen ging de Française onderuit. Ze stond wel op en kon gewoon de finish bereiken, maar de eerste zege van de jonge Höll was 'eindelijk' een feit, voor Balanche en Cabirou - Nicole werd nog wel vierde.