Hordenloopster Bol pakt Diamond League-titel, Thompson-Herah weer razendsnel

In Zürich is het Diamond League-seizoen in de atletiek afgesloten. De tweede en laatste dag van de finales stond vol met topprestaties, in elke wedstrijd werd de kampioen van het seizoen gekroond.

400m horden vrouwen
Femke Bol moest het doen zonder haar twee voornaamste Amerikaanse concurrentes en maakte haar daardoor aanwezige favorietenrol volledig waar. Ze schudde de Amerikaanse Shamier Little in de laatste fase af en won in een ijzersterke 52,80 seconden, voor Little (53,35) en de Oekraïnse Anna Ryzhykova (53,70).

400m horden mannen
Karsten Warholm zette met het wereldrecord in de olympische finale met afstand de meest bizarre prestatie van het jaar neer, een vergelijkbare prestatie zat er logischerwijze even niet meer in. Warholm won wel: de Noor finishte in 47,35 seconden, voor de 47,81 van de Braziliaan Alison dos Santos en de 48,24 van Kyron McMaster van de Britse Maagdeneilanden.

100m vrouwen
Elaine Thompson-Herah loopt dit jaar de stenen uit de straat en de Jamaicaanse dubbel olympisch kampioene deed dat in Zürich nog eens dunnetjes over: ze snelde naar de winst in 10,65 seconden, de gedeeld tiende tijd ooit gelopen. Ter illustratie over 2021: het was tegelijkertijd 'slechts' de op vijf na snelste tijd van dit jaar. De Britse Dina Asher-Smith werd in 10,87 tweede, voor de 10,93 van de doorgebroken Zwitserse Alja Del Ponte.

Polsstokhoogspringen mannen
Op Armand Duplantis staat het hele jaar al geen maat en ook in Zürich was dat het geval: met een indrukwekkende sprong over 6,06 meter pakte hij weer eens de winst, drie wereldrecordpogingen op 6,19 meter lukten niet. De Amerikaan Sam Kendricks werd met 5,93 meter tweede, de Rus Timur Morgunov kwam tot dezelfde hoogte.

100m mannen
Bij de vrouwen ging het erg hard, bij de mannen was het erg spannend: de Amerikaan Fred Kerley klopte André de Grasse in 9,87 seconden, twee honderdsten voor de Canadees. Ronnie Baker (9,91) werd derde, voor Trayvon Bromell (9,96).

200m vrouwen
Christine Mboma uit Namibië is met haar achttien jaren de sensatie van het jaar en ook in Zürich stond ze er in topvorm bij: de Namibische tiener won in een geweldige 21,78 seconden, een verbetering van haar eigen wereldrecord onder 20 jaar en een van de snellere tijden ooit. De Jamaicaanse Shericka Jackson werd met een indrukwekkende 21,81 seconden tweede, voor de 22,19 van de Britse Dina Asher-Smith. Marije van Hunenstijn werd achtste in 23,16 seconden.

200m mannen
Een Amerikaans-Canadees duel, dat gewonnen werd door de snoeihard door de bocht lopende Amerikaan Kenneth Bednarek in 19,70 seconden. Olympisch kampioen André de Grasse werd in 19,72 seconden tweede namens Canada, voor de 19,83 van Fred Kerley.

3000m steeplechase mannen
Niet voor het eerst was het Kenia boven en net als onlangs in Parijs was dat vooral dankzij Benjamin Kigen. Hij gaf nog bijna een voorsprong weg, maar won in 8:17,45 minuten, vlak voor de Marokkaanse olympisch kampioen Soufiane El-Bakkali en Kigen's landgenoot Abraham Kibiwot.

800m vrouwen
De Britse Keely Hodgkinson kent met olympisch zilver het seizoen van haar leven en sloot dat op passende wijze af: winst in een fraaie 1:57,98 minuten, voor de Amerikaanse Kate Grace en de Jamaicaanse Natoya Goule, die beiden na 1:58,34 minuten over de streep kwamen.

800m mannen
De strijd ging tussen de Keniaanse winnaars van olympisch goud en zilver en het was de kampioen die won: Emmanuel Korir sprintte met zijn alle kanten op stuiterende hoofd naar winst in 1:44,56 minuten, vier tienden van een seconde voor Ferguson Rotich en met de Amerikaan Clayton Murphy op de derde plek.

Hoogspringen mannen
Gianmarco Tamberi is één van de twee olympisch kampioenen, Mutaz Essa Barshim was er niet bij. De Italiaan sprong over 2,34 meter en dat was genoeg voor de winst. Andriy Protsenko uit Oekraïne kwam tot 2,30 meter, net als de Rus Ilya Ivanyuk.

Speerwerpen mannen
In zijn tweede worp gooide Johannes Vetter de speer naar 89,11 meter en dat bleek voor de Duitser genoeg voor de Diamond League-titel. Zijn landgenoot Julian Weber werd met 87,03 meter tweede, voor de 85,22 meter van de Tsjech Jakub Vadlejch.

Speerwerpen vrouwen
Niet echt hét toponderdeel van de huidige atletiek en dat was ook in Zürich het geval. De winst ging met 65,26 meter in haar laatste worp naar de Duitse Christin Hussong, achter haar waren de afstanden al beduidend matiger. Kelsey-Lee Barber uit Australië werd tweede met slechts 62,68 meter, plek drie was met 61,54 meter voor de Tsjechische Nikola Ogrodnikova.