Hoogspringster Lasitskene maakt indruk, Aregawi sprint naar 5000m-winst

In het Zwitserse Zürich is de eerste van twee avonden in de Diamond League-finale gehouden, de afsluiter van het hoogste niveau in het atletiekseizoen, waar na avond twee op donderdag alleen nog wat kleinere evenementen gepland staan.

5000m vrouwen
Op de bijzondere, 500 meter lange baan ontstond een fraai duel tussen topfavorietes Francine Niyonsaba uit Burundi en de Keniaanse Hellen Obiri, die zich na deze wedstrijd vooral op de weg zou gaan richten. De twee sprintten om de winst en die ging in 14:28,98 minuten naar de Burundese, vlak voor Obiri en met de Ethiopische Ejgayehu Taye op de derde plek.

5000m mannen
Vijf mannen braken los van de rest en in de laatste kilometer gooide Berihu Aregawi het tempo flink de hoogte in. De jonge Ethiopiër werd achterna gezeten door landgenoot Yomif Kejelcha, maar die haakte in de laatste paar honderd meter af en dus pakte Aregawi een indrukwekkende zege in 12:58,65 minuten, bijna drie seconden voor Birhanu Balew uit Bahrein en de Keniaan Jacob Krop.

Kogelstoten mannen
Ryan Crouser domineert het hele jaar en de wereldrecordhouder deed wat er van hem werd verwacht: hij won de Diamond League-titel met een voor zijn doen zelfs wat matige 22,67 meter. Zijn Amerikaanse landgenoot Joe Kovacs werd met 22,29m tweede, voor de 21,86m van de Serviër Armin Sinancevic.

Kogelstoten vrouwen
In een maar matig bezet veld ging de winst met een niet bijzondere 19,41 meter naar de Amerikaanse Maggie Ewen, die zich dus meteen Diamond League-kampioene mag noemen. De Portugese Auriol Dongmo werd met 18,86 meter tweede, Fanny Roos uit Zweden stootte de kogel elf centimeter minder ver.

Hoogspringen vrouwen
Wat niveau betreft met afstand de beste wedstrijd van de avond: drie vrouwen wisten over de twee meter te springen. Voor de Australische Nicola McDermott eindigde het bij 2,01 meter, Yaroslava Mahuchikh uit Oekraïne kwam nog twee centimeter hoger. De winst ging echter naar Mariya Lasitskene uit Rusland, die in haar tweede poging over 2,05 meter sprong.

Verspringen mannen
Ook deze wedstrijd was niet geweldig bezet en dat bleek uit de resultaten: de winst en dus de titel ging met 8,17 meter naar de Zweed Thobias Montler, hij sprong drie centimeter verder dan de Amerikaan Steffin McCarter. Ruswahl Samaai uit Zuid-Afrika werd met 7,99 meter derde.

Verspringen vrouwen
Bij de vrouwen was de wedstrijd wat sterker, de winst ging er naar de Servische Ivana Spanovic, die in haar laatste poging naar 6,96 meter sprong. Ze bleef daarmee de Zweedse Khaddi Sagnia en diens 6,83 meter voor, de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk werd met 6,75 meter derde.