Van de Zandschulp stuurt ook Schwartzman naar huis en staat kwartfinales US Open

Botic van de Zandschulp heeft zondag opnieuw voor een stunt gezorgd op de US Open. De tennisser uit Venendaal versloeg in de vierde ronde in een zinderende vijfsetter de als elfde geplaatste Diego Schwartzman. De setstanden waren 6-3, 6-4, 5-7, 5-7 en 6-1. Van de Zandschulp is de eerste Nederlandse man in achttien jaar die de kwartfinales haalt van de Grand Slam in New York.

De 25-jarige Van de Zandschulp kende al een geweldige start. Hij brak Schwartzman direct. Hij hield stand en mede dankzij twaalf winners werd het 6-3. De service van Van de Zandschulp liep eveneens sterk. De Veenendaler sloeg in set twee drie aces en won liefst 89 procent van de punten op zijn eerste service, terwijl hij ook steeds een antwoord had op de opslagen van Schwartzman. Bij een 2-1- en 3-2-voorsprong kreeg hij zelfs twee breakpunten, maar die wist hij niet te verzilveren. Uiteindelijk pakte hij de set in de laatste game: 6-4.

De derde set ging gelijk op. In de zesde game wist de Nederlander een break te plaatsen, maar hij kon die break niet vasthouden. Daarna forceerde Schwartzman een break en moest Van de Zandschulp voor het eerst in de partij een set afstaan: 5-7.  De vierde set verliep als een thriller. Van de Zandschulp verloor in de zevende game zijn servicebeurt, maar kwam alsnog op 4-4. Vervolgens won hij zijn eigen servicegame en kreeg hij bij de opslag van Schwartzman de eerste twee matchpoints, die hij verspeelde. Vervolgens trok Schwartzman de set naar zich toe: 5-7.

Een vijfde en beslissende set bleek nodig. Van de Zandschulp liet een hoop veerkracht zien. De Veenendaler sloeg gelijk toe op de service van Schwartzman en verzilverde de break in zijn eigen servicegame, waarna hij op zijn vijfde matchpoint toesloeg, de set met 6-1 won en zo zijn droomdebuut in New York met minstens één ronde verlengde.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat een Nederlandse tennisser de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi haalt. Toen reikte Sjeng Schalken tot de laatste acht op Wimbledon. Diezelfde Schalken is de laatste Nederlandse tennisser die op de US Open de kwartfinales bereikte. Dat was in 2003. In de kwartfinales wacht de winnaar van de partij tussen Daniel Evans en de als tweede geplaatste Daniil Medvedev.

Dankzij het bereiken van de kwartfinales maakt Van de Zandschulp wederom een sprong op de wereldranglijst. De Veenendaler, die als de mondiale nummer 117 aan de US Open is begonnen, is virtueel de nieuwe nummer 61 op de wereldranglijst. Bovendien is hij al verzekerd van ruim 357.000 euro aan prijzengeld.

Update 22:30 uur
De tegenstander in de kwartfinales wordt Daniil Medvedev. Die won zondag zonder setverlies van de Brit Daniel Evans: 6-3, 6-4 en 6-3.