Vuelta: Etappe 21 - De zegetocht van Roglic

Het is alweer zover, de laatste etappe van de Vuelta a España. Een tijdritje over 34 kilometer, dat mag voor leider Primoz Roglic geen enkel probleem op gaan leveren, waarmee hij de eerste renner wordt met drie opeenvolgende zeges sinds Roberto Heras in 2011 bij de rechter zijn derde Vuelta won, namelijk die van 2005.

Gisteren kregen we in de laatste rit-in-lijn een geweldig spektakelstuk voorgeschoteld, Miguel Angel Lopez verloor zijn derde plek, mocht het van de ploegleiding niet goed proberen maken - dat zou teamgenoot Enric Mas' tweede plek in de weg zitten - en stapte woest af. Allemaal leuk voor Jack Haig, de renner van 2021's wonderploeg Bahrain - Victorious staat nu derde.

Vandaag volgt dus een tijdrit, die zeker niet al te makkelijk is - we verwijzen door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, de 63e en laatste van het jaar alweer! Olympisch tijdritkampioen Roglic moet 2:38 minuten verdedigen op Mas, Haig staat op 4:48 en heeft exact één minuut marge op Adam Yates. De wonderbaarlijke Gino Mäder - uiteraard één van de Bahrainmannen - staat op plek vijf op 8:14 minuten.

Om 17.08 uur is Josef Cerny, drager van de rode lantaarn, de eerste renner die op pad gaat, gevolgd door Fabio Jakobsen, die zijn puntentrui veilig gaat stellen door gewoon te finishen. De topfavoriet voor de dagzege start ook gewoon als laatste, want dat is Roglic: hij vertrekt om 19.49 uur.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)