Weer vier keer goud voor Nederlandse paralympiërs in Tokyo

Met nog twee dagen te gaan heeft Nederland op de Paralympische Spelen in Tokyo weer flink gescoord. Het rolstoeltennis en wegwielrennen gingen goed voor Nederland, net als het zwemmen en de atletiek.

Rolstoeltennis - Vrouwen enkelspel
Met name na de Spelen van Rio in 2016 maakte Diede de Groot een enorme opmars, de Grand Slam-titels zijn inmiddels al nauwelijks meer te tellen. De 24-jarige Nederlandse deed waarvoor ze naar Tokyo kwam: goud pakken, nadat ze de Japanse Yui Kamiji met 6-3, 7-6 (1) de baas was. Het is de achtste keer dat het rolstoeltennis op de Paralympische Spelen vertegenwoordigd is en voor de achtste keer gaat het goud in het vrouwenenkelspel naar Nederland - Jiske Griffioen won in Rio, nadat Esther Vergeer vier keer op rij goud pakte.

Aniek van Koot was in Londen én Rio goed voor zilver, maar in Tokyo lukte het niet om een medaille te pakken: de Britse Jordanne Whiley was in een lange strijd met 4-6, 7-6 (7), 4-6 net te sterk.

Rolstoeltennis - Mannen dubbelspel
Tom Egberink en Maikel Scheffers speelden om het brons tegen Shingo Kunieda en Takashi Sanada en het verrassend sterke Nederlandse duo wist dat zowaar winnend af te sluiten: 6-3, 6-2 en paralympisch brons was een feit.

Rolstoeltennis - Quads mannen enkelspel
Niels Vink nam het op tegen thuisspeler Koji Sugeno, met brons als inzet, en dat leverde de quadspeler een paralympische medaille op: 6-1, 6-4 winst voor Vink.

Wegwielrennen - Wegrit mannen C4-5
Daniel Abraham Gebru, in Eritrea geboren met een onderontwikkeld linkerbeen en gedurende de oorlog aldaar ontsnapt richting Nederland, won in Rio goud op de wegrit. In Tokyo was er goud op de tijdrit, maar op de wegrit lukte het niet helemaal: de in de slotfase ontsnapte Fransman Kevin le Cunff pakte het goud. Hij was weggereden bij Yehor Demenyev uit Oekraïne, die zich ondanks een flinke val naar het zilver knokte, terwijl Gebru op een halve minuut van Le Cunff brons won.

Wegwielrennen - Wegrit mannen B
Vincent ter Schure, geboren met een aandoening waardoor lichtgevoelige cellen in het netvlies afsterven, won vele WK-medailles en pakte in Rio goud en zilver op de wegrit en tijdrit. Samen met piloot Timo Fransen werd dat kunststukje herhaald in Tokyo: na zilver op de tijdrit was er een gigantisch dominant optreden op de wegrit. Het duo ging er na een kilometer of 25 vandoor en de rest - ook de piloten - zou ze niet meer terugzien, hoewel de voorsprong van dik tien minuten in de slotronde nog wel wat slonk naar een kleine zes minuten.

Dubbel feest voor Nederland, want het zilver ging naar Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos. Zij maakten deel uit van een 'achtervolgende' groep en reden in de slotfase meer dan een minuut weg bij de naaste concurrentie. Bangma, wiens oogzenuw wegens optische atrofie langzaam afsterft, kende met Bos nog mechanische pech op de tijdrit, maar kon nu dus alsnog juichen.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. Op het vorige WK pakte hij zilver op de 400 meter vrije slag, net als nu in Tokyo, en brons op de 200m wisselslag. Ook dat herhaalde hij in Tokyo, dankzij een sterk optreden op de schoolslag knokte hij zich het podium op.

Zwemmen - 200m wisselslag vrouwen SM10
De 20-jarige Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand, pakte in Tokyo al goud, twee keer zilver en brons en daar kwam vrijdag een tweede gouden medaille bij. Op de 200 meter wisselslag was ze ongenaakbaar en zwom ze zelfs het vijf jaar oude wereldrecord uit de boeken op één van de twee afstanden waarop ze de regerend wereldkampioene is.

Lisa Kruger viel in 2006 als kind van een muur af en liep daarbij ernstige schade aan haar linkerarm op - een deformiteit van Madelung, voor de geïnteresseerden. In Tokyo was er voor de 20-jarige Harderwijkse al zilver en twee keer brons, daar kwam vrijdag een derde bronzen medaille bij: Bianka Pap voegde zich nog tussen Zijderveld en Kruger op het podium.

Zwemmen - 100m rugslag mannen S6
Thijs van Hofweegen werd geboren met cerebrale parese en zwom in Tokyo op de rugslag zijn tweede finale van de Spelen. Een medaille zat er niet in voor de winnaar van zilver op de 400m vrij in Rio, maar hij pakte wel een zevende plek.

Zwemmen - 100m vrije slag vrouwen S11
De blind geboren Liesette Bruinsma won in Rio op haar vijftiende al vijf medailles, waaronder twee keer goud, en pakte op het vorige WK drie keer goud en twee keer zilver. In Tokyo ging het wat minder soepel: op de 100m vrije slag moest de wereldkampioene net genoegen nemen met zilver, waardoor ze de Spelen afsluit met twee keer zilver, twee vierde plaatsen en een vijfde plek.

Zwemmen - 100m vlinderslag mannen S11
Rogier Dorsman, die vanwege choroideremie steeds meer van zijn zicht verliest, kent een geweldig paralympisch debuut en won drie keer goud. Daar bleef het vrijdag wel bij, want op de 100m vlinderslag zat een vierde medaille er niet meer in: Dorsman viel vooral in de slotfase terug en tikte aan als vierde, een kleine halve seconde buiten de medailles.

Zwemmen - 4x100m wisselslag mannen 34 punten
Querijn Hensen, Tim van Duuren, Bas Takken en Thijs van Hofweegen deden het prima, maar waren gewoon niet opgewassen tegen het geweld van met name de Russen, Australiërs en Italianen. Het kwartet moest Spanje ook nog voor zich laten en finishte op een prima vijfde plek.

Atletiek - Verspringen vrouwen T20
De 25-jarige Groningse Salima Rozema komt uit in de T20-klasse voor sporters met een verstandelijke beperking, een gevolg van epilepsie. In de finale in Tokyo sprong ze constant, maar een medaille zat er niet in: met 4,69 meter in haar tweede poging eindigde de Nederlandse als tiende.

Atletiek - 100m vrouwen T64
Fleur Jong kreeg op haar zestiende een bacteriële infectie in haar bloed, wat uiteindelijk tot meerdere amputaties leidde: ze raakte acht vingertoppen én beide onderbenen kwijt. Met name dit jaar is ze sportief flink goed bezig: na al eens brons gepakt te hebben op het WK in 2015 was er nu verspringgoud in Tokyo.

Kimberly Alkemade raakte op haar achtste betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij haar moeder om het leven kwam en wat voor haar uiteindelijk resulteerde in de amputatie van haar linkerbeen. Als atlete is ze vooral de laatste paar jaar actief en haar zilver en brons op het vorige WK werd eerder al aangevuld met paralympisch brons op de 200 meter.

Marlene van Gansewinkel was in Rio goed voor brons en won onder meer al drie keer WK-zilver. De Nederlandse, geboren zonder linkeronderarm- en been en met een beperking aan haar rechterhand, sprintte op haar blade in de race van haar leven al naar goud op de 200 meter en pakte brons in het verspringen.

Op de 100 meter stonden de drie Nederlandse vrouwen allemaal in de finale en na afloop kon Van Gansewinkel haar ogen nauwelijks geloven: wéér goud en wel in een paralympisch record van 12,78 seconden. Jong finishte met 13,10 seconden drie honderdsten achter het brons, Alkemade werd met 13,12 seconden vijfde.

Atletiek - Speerwerpen vrouwen F46
Noëlle Roorda werd geboren zonder rechteronderarm en timmert tegenwoordig aan de weg in het speerwerpen. Op het WK van 2019 werd ze met een door ziekte verstoorde voorbereiding vijfde, op het EK pakte ze dit jaar goud en in Tokyo was er paralympisch zilver: met 40,06 meter ging ze in de laatste poging voorbij de Britse Hollie Arnold en moest ze alleen de Nieuw-Zeelandse Holly Robinson voor zich dulden.

Atletiek - 400m mannen T62
De 18-jarige Olivier Hendriks werd geboren zonder kuitbenen en met misvormde voeten, inmiddels zijn beide onderbenen geamputeerd en loopt Hendriks met twee blades. Daarop pakte hij dit jaar de Europese titel op de 100 en 400 meter, terwijl hij vicewereldkampioene is op de 400. Op die afstand was het ook in Tokyo raak: goud was ver weg, maar de tiener pakte een fraaie zilveren medaille.

Badminton - Vrouwen
In de klasse SU5 was Megan Hollander aanwezig bij het debuut van het parabadminton. Dat eindigde in de groepsfase: de Nederlandse verloor van Beatriz Monteiro uit Portugal, won vervolgens simpel van de Oegandese Ritah Asiimwe, maar ging vrijdag onderuit tegen Yang Qiuxia uit China, die met 8-21, 9-21 te sterk was.