Advocaat en Van Marwijk openen finaleronde WK-kwalificatie met remise

In Azië is de finaleronde begonnen van het WK-kwalificatietoernooi. De eerste wedstrijd van Irak onder leiding van bondscoach Dick Advocaat heeft een 0-0 gelijkspel opgeleverd tegen Zuid-Korea. Ook Bert van Marwijk en de Verenigde Arabische Emiraten startte met een 0-0 gelijkspel tegen Libanon.

In Seoul beet thuisploeg Zuid-Korea, een van de favorieten voor plaatsing voor het WK, de tanden stuk op het team van Advocaat, die op de bank gesecondeerd werd door Cor Pot en Zeljko Petrovic. Onder anderen Tottenham Hotspur-ster Heung-min Son werd door Irak aan banden gelegd. Irak vervolgt de weg naar het WK dinsdag met een thuiswedstrijd tegen Iran. 

De veiligheidssituatie in het land zelf is nog niet altijd stabiel genoeg voor toestemming van de FIFA om daar interlands te spelen. Datzelfde Iran won donderdag met 1-0 van Syrië. Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh was tien minuten na rust goed voor de enige treffer van de wedstrijd. 

In derde wedstrijd in de Azatische kwalificatiegroep A nam Bert van Marwijk het met zijn Verenigde Arabische Emiraten op tegen Libanon. Er werd niet gescoord. De Emiraten hadden wel het veldoverwicht, maar tot doelpunten leidde dit niet. De Emiraten spelen over vijf dagen tegen Syrië. 

De kwalificatiegroep bestaat uit zes landen, waarvan de eerste twee zich rechtstreeks plaatsen voor het WK in Qatar volgend jaar. De nummer 3 speelt een play-off tegen de nummer 3 uit de andere poule, waarna de winnaar van die tweestrijd nog een intercontintentale play-off speelt om een WK-ticket. Advocaat en Van Marwijk treffen elkaar op 12 oktober voor het eerst in een WK-kwalificatieduel.

In de andere groep won Oman verrassend met 0-1 van Japan. Australië won met 3-0 van China en Saudi-Arabië versloeg Vietnam met 3-1.