Doden door listeriabacterie in 2019: NVWA had geen tijd voor na-controles bij Offerman

Vleeswarenfabrikant Offerman is ondanks eerdere waarschuwingen vanwege de voedselveiligheid een tijdlang niet of nauwelijks gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  Tientallen mensen werden ziek en zes mensen overleden in 2019 aan de gevolgen van de listeriabacterie die in vleeswaren van Offerman zat. Ook kregen dat jaar twee vrouwen een miskraam na het eten van vleeswaren van Offerman. Zo meldt de Gelderlander.

Jarenlang zette Offerman (Ter Beke genaamd sinds december 2017) een houdbaarheidsdatum op de verpakking zonder een goede onderbouwing. De houdbaarheidstermijnen van onder meer paté en boterhamworst werden hierdoor veel te ver opgerekt. Hierdoor had de listeriabacterie meer kans om zich te vermenigvuldigen tot voor de mens gevaarlijke hoeveelheden, Listeria groeit snel in gekoelde omstandigheden. Zo werd de boterhamworst bij Ter Beke 31 dagen bewaard terwijl de NVWA duidelijk stelt dat dit maar 21 dagen mag zijn.

Listeria is een gevaarlijke bacterie, het blijft niet alleen bij wat buikpijn en waterdunne ontlasting, je kan eraan overlijden. Door zo onzorgvuldig te werken is gespeeld met de gezondheid van andere mensen. "Dat hoort niet, je hoort voedselveilig te werken en dat hebben ze gewoon niet gedaan."

De NVWA wist van het gesjoemel met de uiterste houdbaarheidsdatum en gaf hiervoor drie schriftelijke waarschuwingen in 2016 en begin 2017. Hierna heeft de voedselwaakhond het toezicht bij Ter Beke laten lopen zonder dat het probleem was opgelost. Lees verder bij RTLNieuws.