Componist "Zorba's dance' Mikis Theodorakis (96) overleden

Als verzetsstrijder maakte hij de Tweede Wereldoorlog en de Griekse Burgeroorlog mee. Maar Mikis Theodorakis werd wereldberoemd door zijn muziek. De politiek geëngageerde componist is inmiddels op 96-jarige leeftijd overleden.

De Griekse componist Mikis Theodorakis stierf op 96-jarige leeftijd in Athene. Dat heeft het Griekse ministerie van Cultuur bekendgemaakt. Theodorakis werd vereerd als een volksheld in zijn thuisland. Ook verwierf hij internationale bekendheid als muzikant, schrijver, politicus en kritische geest.

Na het nieuws van de dood van Theodorakis hebben radio- en televisiestations in Griekenland hun programma's stopgezet om de muziek van de componist te spelen en hem te herdenken. Voor veel Grieken is Theodorakis nog steeds de "stem van het volk". Zijn muziek werd gezien als een troost, vooral in historisch moeilijke tijden zoals de Griekse militaire dictatuur van 1967 tot 1974, maar ook als een teken van verzet.

Ballingschap en marteling
Theodorakis werd geboren op 29 juli 1925 op het eiland Chios. Hij kwam op muziek door een oude film over Beethoven. "Ik heb de film met mijn vader gezien. Ik was gefascineerd", zei hij ooit in een interview met de Griekse televisie. "Ik vroeg mijn vader, die voor zaken naar Athene reisde, om me alles te brengen wat hij kon vinden over muziek in de hoofdstad. Zo is het begonnen." Later studeerde hij muziek aan het conservatorium van Athene.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het door communisten gedomineerde verzet. Tijdens de burgeroorlog (1947-1949) koos hij de kant van links. Hij werd verbannen en gemarteld. Theodorakis werd begin jaren zestig wereldberoemd als componist - met de muziek voor "Alexis Sorbas", de film van Michael Cacoyannis met Anthony Quinn in de titelrol.

Daarna ging hij terug naar het verzet. Dit keer tegen de militaire dictatuur in Griekenland. Zijn muziek werd verboden in Griekenland. De Grieken bleven er thuis of op de buitenlandse radiostations naar luisteren. Theodorakis werd uiteindelijk gearresteerd. Na internationale protesten over zijn arrestatie mocht hij Griekenland verlaten - en leefde tot 1974 in ballingschap in Parijs. Daar componeerde hij "Axion Esti", "The Song of the Dead Brother" en de "Canto General".

Na het herstel van de Griekse democratie in 1974 keerde hij terug naar zijn vaderland en ging de politiek in.