Nederlands goud stroomt binnen voor handbikers: zinderende finish en gigantische overmacht

Op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland woensdag weer flink succes kunnen vieren. Vooral rond de Fuji Speedway, waar de wegritten verreden werden, kon het Wilhelmus gespeeld worden. Nederland staat in Tokyo nu op negentien keer goud, tien keer zilver en tien keer brons, goed voor plek vijf op de medaillespiegel.

Wegwielrennen - Wegrit mannen H5
Handbiker Mitch Valize werd geboren met meerdere beperkingen aan de linkerkant van zijn lichaam, met name zijn been en bekken, terwijl zijn linkervoet is geamputeerd. Dit jaar pakte hij in zijn klasse de wereldtitel in de wegwedstrijd en de tijdrit en in Tokyo begon hij de jacht op de dubbel met goud op de tijdrit. Tim de Vries verloor in 1997 zijn linkerbeen bij een trampolineongeluk en is drievoudig wereldkampioen op de wegrit.

In de bijna tachtig kilometer lange wegrit bleven zes van de mannen grotendeels samen, zo nu en dan plaatste Loïc Vergnaud eens een aanval. De Fransman deed dat in de slotfase ook en leek op weg naar het goud, maar Valize wist met een bizarre sprint in de laatste halve kilometer een joekel van een gat te dichten en ging in de laatste meters voorbij Vergnaud naar goud, terwijl De Vries op gepaste afstand kon juichen voor zijn brons én het goud van zijn teamgenoot.

Wegwielrennen - Wegrit vrouwen H1-4
Jennette Jansen werd geboren met onderontwikkelde benen en raakte ze beiden kwijt op haar negende. Op de Paralympische Spelen zijn er weinig met meer ervaring dan de Nederlandse: in 1988 en 1992 was ze er al bij in de atletiek, in 1996 won ze rolstoelbasketbalzilver. Tegenwoordig is ze dé dominante vrouw in het handbiken in de H4-klasse, met drie WK's op rij waarin ze de wegrit en tijdrit won. In Tokyo moest ze het op de tijdrit nog doen met brons, maar op de wegrit was ze ongenaakbaar en pakte de 53-jarige grootheid het goud.

Wegwielrennen - Wegrit mannen H5
Jetze Plat domineert het handbiken én de triatlon in zijn klasse al jaren en in Tokyo was dat al te merken: goud op de triatlon én de tijdrit met enorme voorsprong. In de wegrit ging hij er vandoor met Thomas Frühwirth uit Oostenrijk, die hij na veertig kilometer achter liet. Plat werd niet meer teruggezien tot na de finish: hij pakte het goud met maar liefst bijna zes minuten voorsprong op de Oostenrijker.

Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB11
De blinde Rogier Dorsman schittert in Tokyo en won al goud op de 400m vrije slag en de 200m wisselslag. Daar kwam woensdag een derde titel bij: op de 100m schoolslag was de 22-jarige Nederlander een halve seconde sneller dan de nummer twee, de rest kwam niet eens in de buurt.

Zwemmen - 400m vrije slag mannen S10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. In Rio werd hij vierde op de 400m vrije slag, in Tokyo wist hij dat te verbeteren: zilver voor de Nederlander, ruim achter de Oekraïnse winnaar, maar ver voor de rest.

Zwemmen - 100m vrije slag mannen S6
Thijs van Hofweegen won in Rio zilver op de 400 meter vrije slag, maar op die afstand plaatste hij zich dit keer niet. De Nederlander, geboren met cerebrale parese, was er op het koningsnummer wel bij en tikte als vijfde aan.

Zwemmen - 100m schoolslag vrouwen SB11
In Rio de Janeiro waren er vijf medailles, waaronder twee keer goud, voor de destijds 15-jarige blinde zwemster Liesette Bruinsma. In Tokyo staat de teller vooralsnog op één keer zilver en daar kwam woensdag geen medaille bij: op de schoolslag finishte ze als vierde, enkele tienden achter het brons en ver achter de zinderende strijd om goud - die werd op vier honderdsten beslist, zeven seconden voor Bruinsma.

Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB13
De 18-jarige Thomas van Wanrooij is al sinds zijn twaalfde een groot deel van zijn zicht kwijt en zwemt de afgelopen twee jaar steeds verder richting wereldtop. Op de 200m wisselslag pakte hij in Tokyo al brons, een tweede medaille zat er nog even niet in: zesde op de schoolslag.

Tafeltennis - Vrouwen teams
In de klasses 6-8 staat Nederland aan de start met drievoudig individueel kampioene Kelly van Zon en Frederique van Hoof. In de halve finales tegen Viktoriia Safonova en Maliak Alieva uit Rusland wonnen ze het dubbelspel, waarna Safonova Van Hoof de baas was. Van Zon was echter veel te sterk voor Raisa Chebanika en zo staat Nederland in de finale.

Rolstoeltennis - Enkelspel mannen
Tom Egberink is als achtste geplaatst, maar zit erg lekker te spelen in Tokyo. In de kwartfinales moest de Spanjaard Daniel Caverzaschi er aan geloven: 6-4, 6-3 en dus is Egberink dicht bij een verrassende medaille.

Rolstoeltennis - Dubbelspel vrouwen
Diede de Groot en Aniek van Koot vormen misschien wel hét droomduo in het dubbelspel en dat bleek in de kwartfinales niet overdreven: Yui Kamiji en Momoko Ohtani uit Japan werden met 6-4, 6-2 verslagen door de veelvoudig Grand Slam-winnaressen.

Rolstoeltennis - Quads dubbelspel mannen
De verrassing van de dag kwam op naam van Sam Schröder en Niels Vink. In de finale tegen de Australiërs Dylan Alcott en Heath Davidson was het Nederlandse duo met 6-4, 6-3 te sterk en dus was er Nederlands goud in de quads.

Atletiek - 100m vrouwen T36
Cheyenne Bouthoorn werd geboren met een hersenafwijking, waardoor de linkerzijde van haar lichaam niet volledig functioneert. Op de 200 meter werd ze vijfde en op de 100 meter evenaarde ze die prestatie, ook nu zat ze zo'n drie tienden achter de medailles.

Atletiek - 100m mannen T54
Rolstoelracer Kenny van Weeghel was er in Sydney in 2000 al bij en won in zijn enorme carrière een enorme waslijst aan paralympisch eremetaal en WK-medailles. Op de 400 meter pakte hij in 2004 én 2016 goud, op de 100 meter werd hij in 2002 zelfs al wereldkampioen. De concurrentie lijkt tegenwoordig echter te snel: met 14,53 seconden werd hij achtste in de finale, waarin het goud in 13,76 naar de Thai Athiwat Paeng-Nuea ging.

Badminton - Vrouwen SU5
Badminton debuteert op de Paralympische Spelen en met Megan Hollander is Nederland er ook vertegenwoordigd. In de groepfase begon het nog niet al te lekker: de Portugese Beatriz Monteiro was met 12-21, 19-21 te sterk voor de Nederlandse, die eerder dit jaar nog een zware blessure opliep en net op tijd herstelde voor Tokyo.