Breda wil de strijd aangaan met betegelde tuinen om wateroverlast aan te pakken

Een tuin die vol ligt met tegels? Dan loop je als inwoner van Breda de kans dat je een gemeenteambtenaar op bezoek krijgt met de volgende boodschap: 'U heeft te veel tegels in uw tuin, daar moet u wat aan doen'. Bredanaars reageren wisselend op de actie: "Waar bemoeit de gemeente zich in hemelsnaam mee?". Zo meldt RTL Nieuws.

Breda wil zich in 2030 als eerste in Europa profileren 'als stad in een park'. En voor wethouder Ferry de Beer (D66) is het een serieuze zaak menens: hij heeft allerlei projecten op touw gezet om meer groen in zijn gemeente te krijgen.

"Een van mijn voorstellen is dat we ook bij mensen aanbellen die te veel tegels in hun tuin hebben. We beginnen bij nieuwbouwhuizen, maar ook bewoners van bestaande woningen kunnen een bezoekje verwachten." De gemeenteraad moet zich nog wel over dit plan buigen.

Op luchtfoto's kan de gemeente Breda precies zien welke wijken te veel grijs (tegels) hebben. Waarom meer groen zo belangrijk is? "Omdat dit toestanden zoals het wateroverlast in Limburg kan voorkomen. Meer groen zorgt voor een betere waterafvoer. We zijn allemaal geschrokken van de situatie in Limburg en we willen niet dat de Singel in Breda overstroomt."