Volleybalsters dankzij overtuigende zege op Zweden naar halve finale EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de halve finale op het EK. Het team van bondscoach Avital Selinger was in het Bulgaarse Plovdiv met 3-0 te sterk voor Zweden. De setstanden waren 27-25, 25-16 en 25-19. Zweden stond in de kwartfinale door verrassend als nummer vier van een groep groepswinnaar Bulgarije uit te schakelen in de achtste finales. Nederland won in de achtste finales van Duitsland.

Nederland keek in de eerste set continu tegen een kleine achterstand van één, twee of drie punten aan. Pas bij 15-15 komt voor het eerst de gelijkstand op het bord, bij 20-19, op dat moment zijn er al drieëntwintig minuten gespeeld, pakt Nederland voor het eerst de voorsprong in de wedstrijd, om deze niet meer weg te geven. Na vier setpoints gaat de winst met 27-25 naar Nederland. Ook de tweede set gaat met overtuiging naar Oranje, het wordt 25-16.

Nederland is een team in opbouw, het grote doel is het WK in eigen land volgend jaar. Tekenend is de wisselvalligheid; van domineren naar slordig, naar onnodige achterstand en weer domnieren. "Meiden niet spelen met vuur”, waarschuwt Selinger tijdens een time-out nadat Zweden een aantal keer op rij scoort. "Geen gemakzucht, gewoon op een slimme manier spelen.” De derde set begin ook positief. Oranje kwam 5-1 voor, echter door slordigheden aan Nederlandse zijde werd het 15-16.  De ploeg wordt wakker en ook de derde set gaat uiteindelijk met duidelijke cijfers naar Nederland, met 25-19.

Morgen vliegen de Nederlandse vrouwen naar Belgrado, voor de halve finale. De tegenstander wordt Italië of Rusland, die kwartfinale wordt woensdag gespeeld. De andere kwartfinales zijn Turkije - Polen en Servië - Frankrijk. De halve finales staan vrijdag op het programma.