Vrouwelijke journaliste die op TV leider Taliban interviewde, gevlucht uit Afghanistan

Beheshta Arghand ging als journaliste de hele wereld over toen ze een vooraanstaand lid van de Taliban interviewde op de Afghaanse televisie. Binnen twee weken na haar veelbekeken televisieoptreden is ze gevlucht uit Afghanistan. ‘Net als miljoenen anderen vrees ik de Taliban’, vertelt ze aan CNN.

Onder het vorige bewind van de Taliban was het ondenkbaar dat een vrouw een lid van de Taliban zou mogen interviewen. De beelden werkten het gematigdere imago van de Taliban in de hand. Zou het vrouwen beter vergaan onder het bewind van de ‘nieuwe Taliban’?

De 24-jarige journaliste Beheshta Arghand wachtte het antwoord niet af. Ze is inmiddels weg uit Afghanistan. Dat meldt CNN. ‘Ik vlucht omdat ik, net als miljoenen andere Afghanen, de Taliban vrees’, schrijft ze aan de Amerikaanse nieuwszender. Arghand was ruim anderhalve maand aan het werk bij de Afghaanse nieuwszender Tolo toen de Taliban binnenvielen in Kabul. Ze is afgestudeerd als journaliste aan de universiteit van Kabul.

Het interview met de Taliban heeft ze gedaan voor de Afghaanse vrouwen. ‘Als we binnenblijven en niet naar het kantoor gaan, zullen ze zeggen dat vrouwen niet willen werken. Maar ik zei tegen mezelf: “Aan de slag”.’ Arghand hoopt terug te keren naar haar land als de veiligheidssituatie verbetert en als de Taliban doen wat ze beloofd hebben: vrouwen aan het werk laten.