Vier keer paralympisch goud voor Nederland op dag twee in Tokyo

De tweede dag op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft opnieuw voor Nederlands succes gezorgd. Met name in het baanwielrennen, zwemmen en de paardensport werd gescoord, met meerdere gouden medailles als resultaat.

Baanwielrennen - 1000m tijdrit vrouwen B
Nederland boven op de tijdrit bij de visueel beperkte vrouwen: Larissa Klaassen, goed voor één wereldtitel en drie zilveren medailles, kwam samen met pilote Imke Brommer in actie en maakte gehakt van de concurrentie. De blinde Nederlandse, die op de universiteit haar eigen mathematische braillesysteem ontwikkelde, finishte in een paralympisch record van 1:05,291 minuten, bijna anderhalve seconde sneller dan de Britse Aileen McGlynn en de Belgische Griet Hoet.

Zwemmen - 400m vrije slag mannen S11
Wereldkampioen Rogier Dorsman lijdt aan choroïderemie: het afsterven van het vaat- en netvlies in het oog, waardoor zijn zicht al sinds 2012 alsmaar slechter wordt. Hij zwemt inmiddels in de klasse S11, wat betekent dat hij een zwembril op moet die ervoor zorgt dat hij sowieso niks kan zien.

In Tokyo begon hij lekker door in de series met afstand de snelste tijd neer te zetten, hij ging dan ook als topfavoriet de finale in. Daarin ging het bij één van de wissels even fout: hij miste de muur en zette niet af. Dorsman's voorsprong was echter groot genoeg en in 4:28,47 minuten zwom hij naar het goud, ruim voor de door thuisfavoriet Tomita Uchu aangevoerde rest.

Zwemmen - 400m vrije slag vrouwen S11
Liesette Bruinsma won op haar 15e al dubbel paralympisch goud, zilver én twee keer brons in Rio, de Amerikaanse Anastasia Pagonis (17) lijkt nu wel een maat te groot te zijn voor de wereldkampioene. De met een visuele beperking geboren Bruinsma noteerde in de series de tweede tijd, twaalf seconden achter Pagonis en vijftien tellen voor de rest.

In de finale stond er geen enkele maat op Pagonis, die op latere leeftijd pas haar zicht verloor. Met 4:54,49 minuten verbrak ze haar in juni gezwommen wereldrecord, Bruinsma werd op bijna elf seconden tweede en pakte zilver, voor de Chinese Cai Liwen.

Zwemmen - 100m schoolslag vrouwen SB9
Lisa Kruger viel in 2006 als kind van een muur af en liep daarbij ernstige schade aan haar linkerarm op - een deformiteit van Madelung, voor de geïnteresseerden. In Rio won ze op haar 15e zilver, in Tokyo was ze in de series de op één na snelste. De net zo jonge Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand en in Rio goed voor brons, zwom haar eigen wereldrecord uit de boeken en ging als snelste naar de finale.

In de finale spande het er enige tijd om, tot Zijderveld in de slotfase afstand nam: in 1:10,99 - een nieuw wereldrecord - zwom ze naar het goud, drie seconden voor Kruger. Een Nederlands 1-2'tje dus, de rest volgde op grote afstand.

Zwemmen - 100m rugslag mannen S13
De 18-jarige Thomas van Wanrooij is al sinds zijn twaalfde een groot deel van zijn zicht kwijt en zwemt de afgelopen twee jaar steeds verder richting wereldtop. In Tokyo opende hij met de tweede tijd in de series, maar in de finale lukte het niet: hij was ruim achter de ongenaakbare Wit-Rus Ilhar Boki lang op weg naar een medaillekoers, maar zakte in de slotmeters terug naar de vijfde plek, een dikke halve seconde achter het brons.

Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB8
Tim van Duuren werd geboren zonder rechteronderarm, met name de afgelopen jaren zwemt hij goed mee met EK-zilver in 2018 en WK-brons een jaar later. De series in Tokyo leverden de derde tijd op voor hem, in de finale kon hij het nét niet bolwerken: vierde op zeven honderdsten van een seconde van het brons.

Tafeltennis - Vrouwen
Kelly van Zon gaat in klasse 7 op jacht naar haar derde opeenvolgende gouden medaille, maar in de groepsfase ging het toch even niet zoals gepland: de Française Anne Barneoud was met 11-7, 10-12, 8-11, 11-8, 12-14 te sterk voor de Nederlandse, die een significant beenlengteverschil heeft en nog wel kans heeft om verder te gaan in het toernooi.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
In de eerste helft was Nederland net iets beter, wat voor een 24-18 voorsprong bij rust zorgde, maar daarna ging het fout: geen enkel punt in het derde kwart, tegen acht voor China. In het vierde kwart rolde China lekker door en dat leverde de ploeg een 45-38 zege tegen Nederland op.

Paardensport - Dressuur
Dressuuramazone Sanne Voets werd geboren met een afwijking waardoor haar gewrichten en beide benen verzwakt zijn. In 2001 viel ze van een paard af en sindsdien is de beweging in haar ledematen nog verder beperkt. In Rio won ze al paralympisch goud in en Tokyo kwam daar donderdag een gouden medaille bij: op Demantur scoorde ze veruit het beste in de individuele test, voor de Braziliaan Rodolpho Riskalla en de Belgische Manon Claeys.