Fransen evacueerden per abuis ook taliban mee naar Parijs

De Fransen hebben de afgelopen dagen honderden Afghanen geëvacueerd, maar onder deze mensen bevonden zich onbedoeld ook een talibanstrijder met 4 familieleden. De Franse binnenlandminister Gerald Darmanin bevestigde dit, nadat Franse media hierover hadden bericht. Zij worden ervan verdacht ‘banden te onderhouden met een organisatie die een islamitische staat wil oprichten met terroristische middelen.’  Lees verder bij de Stentor.

De vijf personen staan in Frankrijk nu onder toezicht van het directoraat-generaal Binnenlandse Veiligheid ( DGSI ) en er worden diepgaande onderzoeken uitgevoerd. Allen zijn onderworpen aan "vrijheidsbeperking".

De aangehouden persoon en zijn familieleden zouden enkele dagen na de verovering van de hoofdstad door de Taliban zijn gezien met wapens in de straten van Kabul. De man zou zijn lidmaatschap van de Taliban al hebben erkend en aangegeven een functie te hebben gehad als verantwoordelijke van een Taliban-controlepost in Kabul. 

Hij zou zich hebben vermengd met de vluchtelingen die werden verwelkomd door de Franse ambassade en zou hebben geprofiteerd van de chaos op het vliegveld en de haast om aan boord van een Frans vliegtuig te gaan. Eenmaal op de militaire basis bij Abu Dhabi, die dienst doet als ontvangstpunt tussen Kabul en Parijs, konden de Franse inlichtingendiensten hem echter met succes onderzoeken.